Lördag 14 januari

Yennayer – berbiskt nyår 2973. Många berber firar det berbiska nyåret den 14 januari och många firar Yennayer den 12 januari – se det datumet.
– Revolutionens och ungdomens dag (Tunisien)*
– Vasilica – det gamla nyåret (arli-romsk tradition)
– Makara Sankranti – Solens inträde i Stenbockens tecken (hinduer). Chura är en av många olika snacks som hör till när indiska hinduer firar Makara Sankranti – att våren är på väg i och med att solen börjar röra sig bort från Stenbockens vändkrets. Detta firas bland annat med rituella bad i flod eller vattendrag samt drakflygning i mitten av januari. Sesamfrön och ris är två viktiga ingredienser i maten under festivalen. Indiska sesamkakor är en av festivalens specialiteter. Här förmedlar vi ett recept  från bloggen Amy´s piece of cake . I Bihar och Orissa äts chura som första måltid under Makar Sankranti-festivalen. Här förmedlar vi ett recept.
– Maghi (sikher) – Högtid till minne av 40 martyrer som kämpade för Guru Gobindh Singh Ji (5 January 1666 – 7 October 1708) i ett krig mellan sikher och muslimer 1705.

Indisk sesamkaka Foto: Amy´s piece of cake

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *