Ndolé är Kameruns nationalrätt

Ndolé, nationalrätten i Kamerun Foto: Ptyx

Ndolé, nationalrätten i Kamerun
Foto: Ptyx

Det kamerunska köket är ett av Afrikas mest varierade kök. Inte konstigt eftersom Kamerun  i mitten av kontinenten. Utöver detta märks tydliga influenser från det franska köket, ett arv från kolonialtiden. Nationalrätten i Kamerun är ndolé, en gryta på det söta och bittra vernonia-bladet (liknar i viss mån grönkål), nötter och fisk eller getkött. Den kan passa när Kamerun har nationaldag 20 maj.

Kamerun gränsar till Nigeria i väster, Tchad i nordöst, Centralafrikanska republiken i öster, samt Ekvatorialguinea, Gabon, och Kongo-Brazzaville i söder. Kameruns kustlinje utgörs av Bonnybukten, som är en del av Guineabukten och Atlanten. Landet kallas ”Afrika i miniatyr” för dess geologiska och kulturella variation.

Portugisiska sjömän nådde kusten år 1472. De lade märke till stora mängder räkor och kräftor i floden Wouri och kallade den Rio dos Camarões, portugisiska för ”Räkfloden”, varifrån namnet Kamerun härstammar.

Recept för 4 personer

500 g grönkål
2-3 teskedar olivolja
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 teskedar fint riven ingefära
6 stora tomater
250 g jordnötsmör
500 g skalade räkor

Gör så här:

1. Skölj och hacka grönkålen, låt den sedan förvällas kokt vatten under fem minuter.
2. Hacka löken och stek den lätt i 2 teskedar olja tillsammans med finriven ingefära i några minuter tills löken är genomskinlig.
3. Tillsätt hackade tomater och låt allt sjuda i ungefär tre minuter innan grönsakerna får sjuda med i ytterligare fem minuter.
4. Tillsätt jordnötsmöret och rör om väl, lägg på locket och låt alltsammans sjuda i ytterligare 10-15 minuter tills grönkålen är mjuk. Om grytblandningen blir lite torr kan du tillsätta lite vatten då och då.
5. Tillsätt räkorna och låt dem sjuda med någon minut så de hinner bli varma.
6. Servera med kokt ris.

Källa till den inledande texten (ej receptet): Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *