Mandeerna firar Johannes döpares dag

Johannes döpares dag firas på lite olika dagar. Den 20 maj firar Mandeerna Johannes Döpares dag genom att döpa sig. Mandeism är en religion, där Johannes Döparen är den viktigaste källan. 

Den 20 maj firar mandeer Johannes Döpares dag. Andra som till exempel protestanter firar samma person den 24 juni, men här betraktas han som profet. Mandeerna firar denna dag eftersom det var den dag som Johannes Döparen själv döptes. Enligt den mandeiska tron föddes och döptes Johannes döparen av ärkeängeln Burham. Det är därför som den gyllene dagen – eller ”dahfat yamana” som högtiden heter på arameiska – anses vara en av årets viktigaste högtider. Ordet mandéer är arameiska och betyder ”döpt i rinnande vatten”. Syftet med dopet är att rena kroppen och själen från synder man begått.

220px-Veneto_0036

Johannes döpare lånad av Wikipedia

Mandeerna har sina rötter i Irak och i Sverige bor det uppemot 8 000 mandeer, vilket ska vara den största mandeiska gruppen utanför Irak. I Irak har de varit förföljda och inte kunnat utöva sin religion. Mandeer började under 1990-talet komma som flyktingar till Sverige. Mandeiska föreningar finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Samma datum varje år samlas över tusen troende för att upprepa dopet i Albysjön i Botkyrka söder om Stockholm.

Mandéerna är inte kristna, utan gnostiker, en tro som präglas av kampen mellan gott och ont. För tidningen Dagen berättar Salam Katia, som är präst, eller tarmida som det heter, vilken roll Johannes har inom den mandéiska tron.

– Johannes var vår sista profet och det var han som lärde oss hur man ska leva. Han döpte också Jesus. Centralt för Johannes och för oss är att vi inte strävar efter att få maktpositioner, säger han.

Vill du veta mer om Mandeerna och deras religion gå in på följande länkar:

www.dagen.se

Irakbloggen

Mandeism – Wikipedia

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5115241

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *