Vi klär oss i flaggans färger

Nora Gabas

Nora Gabas klär sig i Somalilands flaggas färger på självständighetsdagen den 18 maj

Den 18 maj kommer Nora Gabas att fira Somalilands självständighetsdag med sin familj och sina vänner här i Sverige. I Somaliland firas dagen med musik, dans, uppträdanden och mat. De flesta klär upp sig eller målar sig i flaggans färger, rött, grönt, vitt och svart.

Somaliland saknar helt internationellt erkännande och betraktas internationellt som en del av Somalia, men landet har i praktiken fungerat som helt självständig stat efter den somaliska centralregeringens kollaps 1991.

 –       Även om omvärlden ännu inte erkänt Somaliland som en egen nation tycker vi att det är viktigt att fira dagen och visa omvärlden att vi vill att Somaliland ska vara ett självständigt land, säger Nora Gabas, som bor i Järfälla norr om Stockholm.

De första somalierna kom till Sverige redan på 1960- och 1970-talet. Men det var först 1988-1989 som ett större antal somalier sökte asyl i Sverige. Under dessa två år sökte 974 somalier asyl. Skälet var oroligheter i hemlandet.

Stora flyktingströmmar till Sverige
Under slutet av 1980-talet hade motståndet mot landets diktator Siad Barre växt sig allt starkare. Men Barre satte hårt mot hårt, fängslade och förföljde oliktänkande. Mellan 1988 och 2008 sökte 25 339 somalier asyl i Sverige. Också därefter har många somalier sökt sig till Sverige. Enligt Wikipedia fanns 2012 44 000 somalier i Sverige. Många av dem bor i Malmö, Stockholm och Örebro.

Somalierna har, med få undantag, samma ursprung och historia, talar samma språk och bekänner sig till samma tro, sunnitisk islam.

Upproret mot diktatorn nådde sin kulmen 1991 då han slutligen störtades från makten. Ingen grupp har sedan dess lyckats ta makten över hela Somalia. Det råder sedan dess anarki i landet och Somalia är den enda nation i världen som saknar centralregering.

Sedan staten Somalia fallit samman i kaos utropade sig det gamla Brittiska Somaliland självständigt i maj 1991 under namnet Republiken Somaliland.

Landet är dock inte erkänt av det internationella samfundet, men har haft demokratiska val och är till skillnad från övriga Somalia fredligt och stabilt. Landet där Hargeisa är huvudstad arbetar med att bygga upp demokratiska statliga strukturer och kämpar för att bli erkänt som stat.

Somaliland ligger på norra delen av Afrikas horn vid Indiska oceanen och gränsar till Etiopien i väster.

Lufttorkat kött viktig föda för nomaderna
En traditionell maträtt som gärna äts vid bröllopsceremonier är Muqmad eller Oodkac och dadlar. Den har sitt ursprung i somaliernas nomadkultur. Fram till 1950-talet livnärde sig runt 80 procent av befolkningen av boskapsskötsel. Nomadfolket hade stort behov av föda som de kunde transportera med sig när de färdades för att finna nytt friskt bete för sina boskap. De utvecklade en konserveringsmetod för kött för att kunna ta tillvara på och långtidslagra stora köttmängder när kameler och getter slaktats.

Läs Sveriges Radios inslag ”Varför erkänns inte Somalilands självständighet?” 2010

Övriga källor: Somalilandföreningen i Malmö, Somali Food Blog

På YouTube finns vägledning om hur denna rätt tillagas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *