Högtider att uppmärksamma från 2 till 12 oktober

Supergoda kanelbullar. Foto: Caroline Maino
Supergoda kanelbullar.
Foto: Caroline Maino

I helgen kan vi frossa i kanelbullar och gräddtårtor när det är kanelbullens respektive gräddtårtans dag. Och nog får vi väl anse att det är pärontider också – prova gärna dessa päronrecept: Päronmarmelad med ingefära till ostbrickan eller Ingefärspäron med kanel och mynta till dessert.

Åtta nationaldagar står på tur och så är det dags för Thanksgiving i Kanada, en helg utan stress och krav. Judar firar torafesten, Simchat Tora, och det finns dagar då lärare, barn och flickor uppmärksammas, bland mycket annat.

 

I veckan som gått har vi berättat om Sukkot, den judiska lövhyddofesten, och tipsat om både rostbiff och äppelkaka till den högtiden. Resandefolkets högtidsdag var det i veckan, den kan firas med Bokoli – romskt matbröd med sidfläsk/bacon  eller Köttsoppa från norr. Skolmjölkens dag har vi också berättat om liksom kaffets dag som bytt datum. Vi har även tipsat om hur man laddar för Lidingöloppet – som gick förra helgen, men uppladdningen gäller förstås även andra lopp.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 2 oktober
Guineas nationaldag  (firar självständighet från Frankrike 1958)
– Den internationella ickevåldsdagen. Dagen firas till minnet av Mahatma Ghandis födelsedag. Ghandi var en indisk advokat, politiker och andlig ledare, han ledde den Indiska självständighetsrörelsen och tillämpade ickevåldsstrategin. Ickevåldsdagen ett tillfälle att förespåka rättvisa och fred.


Lördag 3 oktober
Tysklands nationaldag – firar att landet återförenades 1990). TysklFira med en av många rätter som förknippas med Tyskland, Sauerbraten med rödkål och knödel.


Söndag 4 oktober
 Lesothos nationaldag  (firar självständighet från Storbritannien 1966)
– Den helige Mikaels dag
– Internationella vodkadagen
Kanelbullens dag – dagen instiftades 1999. Här förmedlar vi ett recept på lyxiga kanelbullar från Hembakningsrådet. Varje år ordnar Hembakningsrådet en tävling i kanelbulledesign. Läs mera på www.hembakningsradet.se och www.kanelbullensdag.se
– Gräddtårtans dag – firas första söndagen i oktober. Kanske vill du fira dagen med Fridas gräddtårta eller Carolines gräddtårta.


Måndag 5 oktober
– Internationella dagen för lärare (FN). Lärare spelar en viktig roll för att utveckla barns kunskaper och talanger. I EU finns 6 miljoner lärare, och den 5 oktober uppmärksammas deras arbete på den internationella lärardagen.
– Internationella barndagen (i Sverige) (FN). Den internationella barndagen hör samman med Förenta nationernas konvention om barnens rättigheter från den 20 november 1989. Redan 1953 uppmuntrade Förenta Nationerna alla stater att skapa en barndag. I Sverige firas barndagen den första måndagen i oktober. På denna dag är det tänkt att alla delar av samhället ska fokusera på barnets behov och rättigheter.
– Shemini Atserat (judar). En glädjefylld festdag då man ber en särskild bön om regn i Israel.


Tisdag 6 oktober
– Simchat Tora – torafesten (judar). Högtiden hålls för att fira att man fullbordat Toracykeln, det vill säga läst det sista avsnittet ur Femte Moseboken. Redan samma dag början man läsningen på nytt med första avsnittet ur Första Moseboken. Torahrullarna bärs sju varv runt synagogan under sång och dans. Man firar att man fått torah med presenter, dans och godis.


Onsdag 7 oktober
– Birgitta av Vadstena – helgondag (katoliker). Dagen firas till minne av att den heliga Birgitta helgonförklarades (kanoniserades) denna dag år 1391. Hon räknas som Sveriges skyddshelgon. Det var Birgitta som planerade, ritade och grundade Vadstena kloster som  invigdes 1384. Hon föddes cirka 1303 och dog i Rom 1373. Här förmedlar vi ett recept på en medeltida måltid: Rågbröd – det vanligaste brödet under medeltiden och en smaskig löksoppa.
– Världsdagen för människovärdigt arbete (ITUC, världsfacket)


Torsdag 8 oktober


Fredag 9 oktober
Ugandas nationaldag  (firar självständighet från Storbritannien 1962)
– Hangul, Koreanska alfabetets dag (Sydkorea)
– Minnesdag för den svenska slavhandelns offer.
Äggets dag – dagen infaller andra fredagen i oktober. Gör en traditionell bohuslänsk äggost för att fira dagen.


Lördag 10 oktober
 Fijis nationaldag (firar självständighet från Storbritannien 1970)
 Taiwans nationaldag  (firar att staten grundades år 1912, året efter den borgerliga kinesiska revolutionen 1911 )
– Grötens dag. Läs om hur nyttig gröten är. Vi förmedlar recept på Ugali, majsgröt, från Afrika och på römmegröt med spekemat från Norge


Söndag 11 oktober
– Internationella flickdagen (FN)


Måndag 12 oktober
 Ekvatorialguineas nationaldag (firar självständighet från Spanien 1968)
 Spaniens nationaldag  (Día de la Hispanidad, firar dagen då Christoffer Columbus satte sin fot i Las Americas, 1492). Kanske äter spanjorerna en paëlla – här förmedlar vi ett recept på en Paëlla Valenciana anpassad efter svenska förhållanden.
– Thanksgiving (Kanada). Thanksgiving firas i Kanada den andra måndagen i oktober. Den första gången tacksägelsemiddagen firades i Kanada var den 15 april 1872 för att fira att prinsen av Wales – som senare blev kung Edward VII – tillfrisknat från en allvarlig sjukdom. I USA firas Thanksgiving den fjärde torsdagen i november. Här är Dianas recept på kalkon med stuffing och hemgjord tranbärssylt.
– Columbus dag (USA), firas den andra måndagen i oktober.

– Mors dag i Malawi, firas andra måndagen i oktober.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *