Högtider att uppmärksamma 24 april till 4 maj

Vårvindar friska leka och viska! Snart firar vi Valborg – och därmed inleds sommarhalvåret. För den som missade att fira Körsbärsblommans dag förra helgen i Stockholm finns en ny chans nu i Göteborgs Botaniska trädgården. Nio länder har högtider att fira, till exempel exploderar Nederländerna i en orgie av orange på måndag. Dessutom nalkas bland annat nässlans dag.

Körsbärsblommor 2012 i Kungsträdgården. Foto: Caroline Maino

Körsbärsblommor i Kungsträdgården.
Foto: Caroline Maino

 

I veckan som gått har vi berättat att sadza äts mycket i Zimbabwe som hade nationaldag nyligen och om papayagodis som lokalbefolkningen gör där. Vi uppmärksammade också polkagrisens dag med historien om hur polkagrisen räddade änkan Amalia Eriksson på sin tid och tipsade om en polkagrisdröm till efterrätt. Moder jords dag liksom Sankt Georgs dag har vi berättat om samt berättat hur man gör en smaskig roast beef med Yorkshirepudding. Vi har även noterat att forskning visar att högt BMI kan leda till hjärtsvikt.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 24 april
 Israels självständighetsdag  firas i år, 2015, fredag 24 april. I den judiska kalendern börjar en högtid vid solnedgången den föregående dagen. Så praktiserande judar firar Israels självständighetsdag vid solnedgången storsdag 23 april. Israels självständighetsdag (Yom Ha’atzmaut på hebreiska) firas till minne av att David Ben-Gurion förklarade staten Israel för självständig i Tel Aviv den 14 maj 1948 och slutet av det brittiska mandatet över Palestina.


Lördag 25 april


Söndag 26 april
 Tanzanias nationaldag. Färgstarka bönor äter man i Tanzania till kokt ris, men de är också goda att servera som ett annorlunda tillbehör till kötträtter. I helaTanzania äts chapati, ett bröd som förts till Tanzania av indier, och äts tillsammans med te, olika fyllningar, soppor och grytor. Man skrapar ofta upp de sista matresterna med brödet.
– Hanami – Körsbärsblommans dag i Botaniska trädgården i Göteborg – japansk körsbärspicknick när körsbärsträden blommar. Läs mer här på Botaniska trädgårdens sajt. Laga körsbärsblommeris dagen till ära.


Måndag 27 april
 
Nederländernas nationaldag* – firar konungens födelsedag. Nederländernas kung firas med en orgie i orange.  I Nederländerna hör den lilla pannkakan Poffertjes till det traditionella köket. Allt firas med dessa plättar, familjens födelsedagar liksom Konungens födelsedag den 27 april. En typisk nederländsk huvudrätt är Stamppot, en typ av pyttipanna som görs på potatismos, grönsaker och bacon eller korv. Jordnötskakor – pindakoekjes – är också självskrivna när det är fest i Nederländerna.
 Sierra Leones nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1961
 Sydafrikas nationaldag* – firar de första demokratiska valen 1994. År, 2014,var det 20 år sedan de första fria valen hölls i Sydafrika. Sydafrikas nationalrätt är Bobotie, uttalas ba-boor-tea. Det är en utsökt blandning av smakrikt kött och frukt med en krämig gyllene yta
 Togos nationaldag* – firar självständighet från det av Frankrike administrerade FN-mandatet 1960.
Afghanistans nationaldag* – har firats till minne av aprilrevolutionen 1978 då kommunistpartiet tog makten.


Tisdag 28 april


Onsdag 29 april


Torsdag 30 april
– Valborgsmässoafton* – firar vårens ankomst i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Valborsfirandet inleder sommarhalvåret. En varmrätt som kan tillagas i förväg och bara värmas på är en Auberginegratäng med mozarella och parmesan.
– Återföreningsdagen, Vietnam*. En nationell helgdag som firar att Vietnamkriget tog slut och att Nordvietnam och Sydvietnam återförenades 1975.


Fredag 1 maj
– Första maj – firas i många länder*. Första maj-firandet är viktigt för Gunnel Nyman Gräff
 Marschallöarna firar konstitutionsdagen från 1979*
– Beltane – fruktsamhetens högtid (wiccaner)


Lördag 2 maj

 


Söndag 3 maj
 
Polens nationaldag* – firas till minne av Polens första grundlag som skrevs på den 3 maj 1791. Polen var första landet i Europa att anta en demokratisk grundlag, för 224 år sedan. Polens nationalrätt sägs vara Bigos – här förmedlar vi två recept: ett snabbare och ett omsorgsfullt, nästan poetiskt, som tar tre dagar. Som efterrätt kan polska pannkakor med kvark och russin passa bra.


Måndag 4 maj
Mors dag*  – i Portugal, Spanien, Ungern
Nässlans dag*. Denna dag känns det självklart att avnjuta vårens i särklass godaste primör i form av en nässelsoppa. Tag med handskar och sax ut i naturen och plocka ett par liter späda nässlor.
– Internationella muslimska kvinnodagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *