Nyhetsbrev 19 december till 12 januari

Så småningom hoppas vi att julefriden sänker sig – kanhända på söndag när det är Tomasdagen. Ingen har väl kunnat undgå att det är juletid. Men hur många känner till Kwanza, världens förmodligen yngsta högtid som börjar 26 december? Nyår och trettonhelg och Shougatsu, det japanska nyåret, och internationella pizzadagen och Burmas nationaldag och mazarinens dag och Seiji no Hi – de vuxnas dag i Japan och mycket mer firas den närmsta tiden. Nyhetsbrevet återkommer i januari.

Nu önskar vi alla härliga högtidstider – vilka man än firar. 

Pepparkakshus Foto: Caroline Maino

Pepparkakshus
Foto: Caroline Maino

Den senaste tiden har vi kunnat gratulera Kristina Skum från Ammarnäs till vinsten i Kultursmakarnas senaste kokbokstävling, vi har delat med oss av ett recept för saftiga goda lussebullar, berättat om Judith Myhr och hennes traditionsenliga gum till jul och att Chanuka firas i år från 16 till 24 december. Bhutans nationaldag har vi berättat om och förmedlat ett recept på Morgh shati korma – bhutansk kycklinggryta samt låtit vår gästbloggare Ia Röhl ge några tips för den som vill ha ett grönt julbord. Vi tipsar också om hur man kan vara lite klimatsmat i jul.

Har du förresten upptäckt den nya funktionen på våra sidor – den att kunna tipsa andra om våra artiklar på olika sätt direkt från sajten.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 19 December


Lördag 20 December


Söndag 21 December
– Vintersolståndet. Enligt kurdisk mytologi är detta natten då solen föds på nytt: mitt i mörkret börjat livet om.
– Fjärde advent (katoliker, protestanter)
– Tomasdagen – Tomas var en av Jesus tolv lärjungar. Tomasdagen har traditionellt ansetts inleda ”julfriden”. Det var också på Tomasdagen som man fick börja dricka av julbrännvinet och julölet – som provsmakades knappt två veckor tidigare, på Annadagen den 9 december.


Måndag 22 December


Tisdag 23 December


Onsdag 24 December
– Julafton – den av julhelgens dagar då de flesta i Sverige firar jul med särskild mat, pynt och julklappar. Kanske kommer även tomten. I den lilla turkiska staden Demre levde på 200-talet en biskop som i det tysta hjälpte de fattiga. Han blev senare sjömännens skyddshelgon och känd över världen som Sankt Nicolaus, en av förebilderna till dagens jultomte. Läs mer om Sankt Nicolaus här. Läs mer om hur Natalia Aramburu och hennes släkt firar svenskperuansk jul.

Jultomte på hembesök Foto: Caroline Maino
Jultomte på hembesök
Foto: Caroline Maino

 


Torsdag 25 December
– Juldagen, Kristi födelse (katoliker, protestanter). Under juldagen firas att Gud steg ned till jorden genom sin son Jesus födelse för att ge människorna en väg till frälsning. Jesus föddes i ett stall och en stjärna tändes på himlen för att visa vägen dit. Många kristna går i kyrkan denna dag, till exempel på julottan tidigt på morgonen.


Fredag 26 December
– Annandag jul
– Kwanzaa – (afroamerikaner). Veckan mellan jul och nyår firar många miljoner människor runt om i världen Kwanzaa, den kanske yngsta högtiden av alla. En sju dagar lång social högtid för att ge svarta ett alternativ till de existerande jul- och nyårshögtiderna. Läs mer om Kwanzaa här. Laga gärna Marcus Samuelssons recept på Hoppin´ John. Läs mer om Marcus Samuelsson på hans hemsida


Lördag 27 December


Söndag 28 December
– Värnlösa barns dag (katoliker, protestanter)


Måndag 29 December


Tisdag 30 December


Festligt Foto: Caroline Maino
Festligt
Foto: Caroline Maino

 

Onsdag 31 December
– Nyårsafton – enligt den gregorianska tideräkningen, det vill säga den tideräkning som de flesta av jordens länder använder. I Sverige, liksom i många länder, firas kvällen med familj eller vänner, med god mat och fyrverkerier vid tolvslaget. Fira med Glassuflé nobis – desserten Tore Wretman gav min man när han pryade på Operakällaren på 1960-talet.

 


Torsdag 1 januari
– Maria, Guds moder (katolsk).
– Shougatsu, det japanska nyåret. Under det japanska nyåret som pågår från den 1 till 2 januari hälsar människor varandra med ”ake-mashite-omedetou-gozaimasu” som betyder Gott Nytt år. På nyårsdagen, som är den viktigaste dagen, äts ”osechi ryouri” med många maträtter, i antal inte helt olikt ett smörgåsbord. Maten är färggrann och artistiskt presenterad. Varje rätt har en symbolisk innebörd. Här är recept på några rätter som alla är enkla att tillaga – Datemaki, Kuromame och Namasu..
– Internationella pizzadagen – testa Sardenaira, en traditionell pizza från Ligurien i norra Italien, eller Knäckepizza på Leksandsbröd.
– Sudans nationaldag. Landet firar självständighet från Storbritannien 1956.


Fredag 2 januari


Lördag 3 januari


Söndag 4 januari
– Burmas (Myanmar) nationaldag, firar självständighet från Storbritannien deklarerad 4 januari 1948. Fira med Mohinga – burmesisk nudelsoppa med havskatt och gör Ris- och fisk-frittisar som tillbehör.


Måndag 5 januari


Tisdag 6 januari
– Epifania/Theofania/Trettondedag jul är en viktig juldag och firas till minne av de tre vise männen som följde en stjärna till Betlehem, där Jesus föddes.


Onsdag 7 januari
– Juldagen – Kristi födelse enligt Julianska kalendern (ortodox). Det finns flera ortodoxa kyrkor som firar julen vid denna tid:
* Armeniska apostoliska kyrkan
* Grekisk-ortodoxa kyrkan
* Rysk-ortodoxa kyrkan
* Finska ortodoxa kyrkan
* Syrisk-ortodoxa kyrkan
* Serbisk-ortodoxa kyrkan
* Bulgarisk-ortodoxa kyrkan
* Eritreansk-ortodoxa kyrkan
* Etiopisk-ortodoxa kyrkan – kallas Ganna. Traditionellt äts Doro Wat – etiopisk kycklinggryta och Injera – etiopiskt surdegsbröd.
* Koptisk-ortodoxa kyrkan


Torsdag 8 januari


Fredag 9 januari


Lördag 10 januari
– Mazarinens dag – Mazarinen är en riktig klassiker. Kännetecknande är att den består av ett mördegsskal fyllt med mandelmassa och toppad med glasyr. Därefter kan den smaksättas på olika vis. Bakverket är uppkallat efter kardinalen och fransmannen Jules Mazarin som levde i Frankrike under 1600-talets första hälft. Här förmedlar vi ett recept på Apelsinmazarin.


Söndag 11 januari


Måndag 12 januari
– Seiji no Hi – myndighetsdagen (Japan). Detta är en japansk helgdag som hålls varje år den andra måndagen i januari. Alla som har blivit myndiga det senaste året firas. Festen ska också hjälpa dem att inse att de blivit vuxna. Fira dagen med att göra egen sushi.
Yennayer – berbiskt nyår 2965. Det 12 januari är det berbernas nyårsafton, Yennayer, och det blir år 2965 enligt berbernas tideräkning när den julianska kalendern räknar år 2015. Det firas med fester och familjemåltider. Yennayer är den enda icke-muslimska gemensamma festen för alla nordafrikanska folk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *