Apelsinmazariner

Apelsinmazariner Foto: Lena Ahlström

Apelsinmazariner
Foto: Lena Ahlström

Den 10 januari – och den 13 mars – är det Mazarindagen. Mazarinen är en riktig klassiker. Kännetecknande är att den består av ett mördegsskal fyllt med mandelmassa och toppad med glasyr. Därefter kan den smaksättas på olika vis. Läs mer om Mazarindagen här.

Ingredienser till Apelsinmazariner:

Mördeg

4 dl vetemjöl
½ dl strösocker
200 g kallt smör
1 äggula

Fyllning

2 dl strösocker
1 dl skållad sötmandel
75 g rumstempererat smör
3 ägg
1 apelsin, rivet skal
2 tsk vaniljsocker
3/4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Glasyr

3 dl florsocker
1 msk pressad apelsinsaft
2 msk vatten

Gör så här:

Mördeg
Blanda mjöl, socker, kallt smör och äggula i matberedaren med kniven monterad. Kör tills det blir en deg.
 Rulla ut två längder och dela varje längd i 15 bitar.
 Tryck ut dem i engångsformar av aluminiumfolie.

Fyllning
Mixa socker och mandel tills mandeln är finfördelad.
 Tillsätt rumstempererat smör, ägg, apelsinskal, vaniljsocker och vetemjölet blandat med bakpulver.
Fyll formarna med smet upp till ca 2/3.
 Grädda på en plåt mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter.
 Låt dem kallna på bakgaller.

Glasyr
Blanda florsocker, apelsinsaft och vatten till en jämn glasyr och värm på spisen till 40°. 
Stryk glasyren på kakorna när de kallnat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *