Seijin no hi – de unga vuxnas dag i Japan

För japanska ungdomar är Seijin no hi dagen med stort D. Dagen infaller den andra måndagen i januari, är en nationell helgdag och alla som fyllt 20 under året firas. Ungdomarna hälsas välkomna till vuxenvärlden med officiella ceremonier, tal och presenter. Sedan går resten av dagen – och kvällen – i festens tecken med vänner och familj. Vid fyllda tjugo år får unga människor i Japan rösta, röka och dricka alkohol – men de måste också ta det ansvar det innebär att vara vuxen.

Unga japanskor uppklädda för Sijin no hi. Foto från Wikipedia

Unga japanskor uppklädda för Sijin no hi.
Foto från Wikipedia

Seijin no hi-ceremonierna hålls  för de ungdomar som fyllt eller fyller 20 år mellan den 2 april året före och 1 april det innevarande året. I ceremonier runt om i hela landet får de gemensamt ta emot hyllningar från lokala politiker. Ungdomarna svarar på hyllningarna genom att en talesman  uttalar säger att gruppen är medveten om vad det innebär att bli en bra vuxen och att de önskar bli bra samhällsmedlemmar.

Många kvinnor bär furisode, en sorts kimono med långa ärmar som hänger ner och zori-sandaler. Många klarar att sätta på sig en kimono på egen hand eftersom det är ett komplicerat klädesplagg. Därför går många till salonger för att få hjälp med kimonon och håruppsättningen. En komplett kimono är dyr, vilket gör att många antingen lånar av en släkting eller hyr för dagen.

Även unga män bär ibland traditionella kläder, hakama – kimonons motsvarighet för män, ofta mörk kimono med ett kläde som bärs över kimonon från midjan till anklarna. Men numera klär sig de unga männen oftare i västerländska kläder som kostym och slips.
Seijin no hi – De vuxnas dag – är en modern nationell helgdag som infördes 1948, men den hämtar sin inspiration från urgamla ritualer.

Vad de unga vuxna äter vid sina fester efter de officiella ceremonierna beror på deras egna preferenser. Det finns inga traditionella maträtter knutna till högtiden. Men oftast ingår alkoholhaltiga drycker i firandet. Eftersom detta – i alla fall officiellt – är första gången de unga får erfarenhet av alkohol, blir en hel del av ungdomarna berusade och några ställer även till bråk.

Fira dagen med att göra egen sushi.
Källor:
http://www.japan-guide.com/e/e2280.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Coming_of_Age_Day
Mångkulturella almanackan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *