Berbiskt nyår – Yennayer – firas med mycket mat

Det 12 januari är det berbernas eller amazighs nyårsafton, Yennayer, och det blir år 2972 enligt berbernas tideräkning när den gregorianska kalendern räknar år 2022. Det firas med fester och familjemåltider. Yennayer är den enda icke-muslimska gemensamma festen för alla nordafrikanska folk.

Berbernas flagga

Berbernas – även kallade Amazighs – flagga

Berber – på berbiska språket kallar folkslaget sig Amazigh i singular och Imazighen i plural . Det är ett av världens äldsta folkslag och har levt i flera tusen år i Norra Afrika, från Kanarieöarna i väst till Egypten i öst. De är främst bosatta i Marocko, Algeriet, Tunisien, Libyen och Sahara. Liksom berberna är uppdelade i flera etniska grupper, är även språken uppdelade i cirka trettio olika språk som tillhör den afroasiatiska språkgrenen. Omkring 20 miljoner människor talar något berberspråk, men det totala antalet berber i världen är betydligt fler.

Huvuddelen av berberna bor idag i Marocko och i Algeriet. Många finns även i Libyen och Tunisien plus i många länder världen över.

Ordet berber lär komma från arabiska barbari, ”ociviliserad”, ”främmande” och av grekiska, βάρβαρος bárbaros, ”främling”, ”icke-grek”, varifrån även ”barbar” kommit. Barbar har många andra folkslag kallats genom tiderna, men det är endast för berberna som ordet används idag.

Kollage av berber från Wikipedia: Ptolemaios av Mauretanien, forntida kung • Masinissa, forntida Nubisk kung • Juba I, kung av Nubidien • Tariq ibn Ziyad, berberfältherre, • Augustinus av Hippo, teolog och filosof • Ibn Battuta, forskningsresande och reseskildrare • Apuleius Idir, romersk författare • Abd el-Kri´m, marockansk politiker och berberledare •Benboulaïd, algerisk berberledare, •Loreen, svensk sångerska • Hindi Zahra, fransk-marockansk sångerska • Karim Benzema, fransk fotbollsspelare • Zinedine Zidane, fransk fotbollsspelare

Kollage av berber från Wikipedia: Ptolemaios av Mauretanien, forntida kung • Masinissa, forntida Nubisk kung • Juba I, kung av Nubidien • Tariq ibn Ziyad, berberfältherre, • Augustinus av Hippo, teolog och filosof • Ibn Battuta, forskningsresande och reseskildrare • Apuleius
Idir, romersk författare • Abd el-Kri´m, marockansk politiker och berberledare •Benboulaïd, algerisk berberledare, •Loreen, svensk sångerska • Hindi Zahra, fransk-marockansk sångerska • Karim Benzema, fransk fotbollsspelare • Zinedine Zidane, fransk fotbollsspelare

Yennayer firar övergången till det nya året enligt Imazighens urgamla kalender som följer årstidernas växlingar och växtperioderna och styr arbetet i jordbruket. I och med romarnas intåg infördes den Julianska kalendern, som berberna följer än i dag. I den motsvaras den 1 januari av den 13 januari i den gregorianska kalendern, den kalender som de flesta av jordens länder följer.

Yennayer kallas även för Thabburt u segwas som betyder dörren till nyåret.  Inför Yennayer ska gärna oavslutade arbeten och projekt bli klara, så att det nya året kan börja med nya krafter. Man kan ta tillfället i akt att måla om eller kasta gammalt och slitet och skaffa nytt. Det är också viktigt att både rengöra sig själv och bostaden.

I en del områden äter man endast vegetariska produkter på nyårsaftonen och sparar kötträtter till en större festmåltid på nyårsdagen. Torkad frukt och nötter äts dock i mängder.

I vissa områden i Algeriet (Oran) och Marocko (Berkane i Iznassen), undviker man att äta kryddig eller bitter mat för att det nya året inte ska bli eländigt. På en del håll i Marocko äter man ”de sju grönsakerna”, det vill säga enbart gröna växter.

Maten som serveras ska symbolisera rikedom, fertilitet och överflöd. Firandet är även symboler för att förhindra svält, vara ett gott omen för framtiden och varmt välkomna de osynliga krafter som berberna trodde på.

Hela familjen samlas och äter couscous – gärna med kyckling – Uftiyen (en soppa gjord på kikärtor, bönor och ärtor), Talabagat (köttfärs) serverad med aghaghe (en dryck), Tagalla (bröd), Tighrifin (pannkakor), kakor och diverse munkar och godsaker som torkade frukter, russin, fikon, mandel, hasselnötter, dadlar med mera.

Traditionellt offras ett djur per familjemedlem, en tupp för män, en höna för kvinnor och både en tupp och en höna för gravida kvinnor för att inte glömma det ofödda barnet. Om man inte har råd med kött symboliseras varje familjemedlem av ett ägg på en pastakrona.

Fira Yennayer med en smaskig couscous med kyckling

5 comments for “Berbiskt nyår – Yennayer – firas med mycket mat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *