Den fjärde lördagen i oktober är det Hackkorvens dag. För oss oinvigda kan vi upplysa att det är en specialitet från Värmland. Tidigare var Hackkorven inget man bjöd på de fina kalasen. För att lyfta korven och få bort dess skamfilade…
I Zambia äts nshima morgon, middag och kväll – säkert även på nationaldagen 24 oktober. Nshima är en slags majsgröt gjord på vit majs och är en vanlig rätt i både Zambia och Malawi som serveras med olika tillbehör. En…
När du vaknar på söndag är det normaltid igen – sommartid slutar på natten till söndag. Glöm inte att ställa tillbaka klockan när du ställer tillbaka grillen i förrådet. De kommande tio dagarna finns sex matrelaterade temadagar att uppmärksamma, bland…
Den ungerske gastronomen och köksmästaren Károly Gundel (1883-1956) gjorde på sin tid ungersk palacsinta berömd över hela världen. Dessa förnäma pannkakor skapade han med inspiration från Frankrike. Denna dessert är även välkänd och omtyckt i det Österrikiska köket. Den kan…
Den 18 oktober är det chokladmuffinsens dag. Här förmedlar vi ett recept från Tasteline på Chokladmuffins med chokladbitar – som kan passa såväl denna dag som många andra dagar. Ingredienser till 15 små eller 10 stora: 150 gram smör 2 dl …
Chokladmuffins och Champagne är det som gäller den här helgen. Nästa helg kan vi njuta av Hackkorv, pasta och potatis. Dessutom har vi annat att uppmärksamma de närmsta tio dagarna, bland annat tre länders nationaldagar plus flera FN-dagar – bland…
I min receptsamling har jag en favoriträtt som jag fått från en väninna för många år sedan. Nu hittade jag den även på Tasteline och det är denna Fetaostgratinerad laxfilé med rödbetsrisotto. Den kan passa för den som vill fira fetaostens dag som…
Jodå – Grynkorvens vänner finns – med nära 700 medlemmar företrädes vis i Skaraborg där grynkorven är länets nationalrätt. När det drar ihop sig till tredje torsdagen i oktober förbereds en grynkorvsfest med fyra olika sorters grynkorv och en trubadur sjunger till grynkorvens…
Kryddburken.se är en blogg med frestelser och idéer från Linda Nilssons kök i Köpingsvik. Här delar hon med sig av sitt recept på Slottsstek, en rätt som kan passa på Måltidens dag den tredje torsdagen i oktober. Så här säger…