Gundels Palacsinta – förnäma pannkakor från Ungern

Den ungerske gastronomen och köksmästaren Károly Gundel (1883-1956) gjorde på sin tid ungersk palacsinta berömd över hela världen. Dessa förnäma pannkakor skapade han med inspiration från Frankrike. Denna dessert är även välkänd och omtyckt i det Österrikiska köket. Den kan passa som dessert för den som vill fira någon av Ungerns tre nationaldagar, 15 mars, 20 augusti och 23 oktober.

Károly Gundel

Károly Gundel

Den som besöker Budapest kan gå till Gundels restaurang och beställa Palacsinta enligt originalreceptet. Varje år serverar restaurangen 25 000 portioner av den berömda desserten

Restaurang Gundel i Budapest

Restaurang Gundel i Budapest

och gör av med 1 000 kg nötter och 500 kg choklad.

Pannkakorna finns i många matkulturer runt om i Europa. Fransmännen kallar dem crèpes, österrikarna kallar dem palatschinken, tjeckerna palatcinky och ungrarna palacsinta. De lövtunna pannkakorna har sitt ursprung i en anrättning från romartiden, placenta. Så kallade romarna den runda kaka som de åt i stället för bröd. Vi kan tacka de romerska legionärerna för att anrättningen sedan spreds över hela Europa, skriver praktverket Culinaria, Europeiska specialiteter. Det är ur den boken vi förmedlar receptet på Gundels Palacsinta.

Gundels Palacsinta Foto: Restaurang Gundel

Gundels Palacsinta
Foto: Restaurang Gundel

Ingredienser smeten:
3 ägg
drygt 4 dl mjöl (250 g)
2 dl mjölk
1 tsk socker
1 nypa salt
smör
2 ½ dl sodavatten

Gör pannkakorna så här:
Rör ägg, mjöl, mjölk, socker och salt till en slät smet som sedan får vila 2 timmar. Hetta upp en stor stekpanna och lägg i en klick smör. Medan smöret smälter rör man ned sodavattnet i smeten.
Häll en skopa smet i stekpannan och luta pannan så att smeten fördelar sig jämnt över hela botten. När smeten börjar få bubblor vänder man pannkakan och gräddar den på andra sidan. Lyft upp den, håll den varm och upprepa proceduren tills all smeten gått åt.

Ingredienser valnötsfyllning:
2 dl grädde
200 g malda valnötter
50 g hackade russin
1 ½ dl socker (120 g)
2 msk rom
Rivet skal av 1 obesprutad apelsin

Gör valnötsfyllningen så här:
Koka hastigt upp grädden och tillsätt övriga ingredienser. Låt sjuda cirka 1 minut. Lägg en tsk fyllning på varje palacsinta och rulla ihop dem.

Ingredienser sås med choklad och rom:
1 kaka mörk choklad (inte för bitter)
2 dl mjölk
3 äggulor
2 msk kakaopulver
1 msk smält smör
2 msk socker
2 mk ljus rom

Gör såsen så här:
Smält chokladen i den uppvärmda mjölken. Drag kastrullen från värmen och tillsätt därefter äggulorna, sedan kakaopulver, smör socker och rom. Rör såsen slät och späd eventuellt med lite mjölk. Häll såsen över pannkakorna.
Källor:
Boken Culinaria, Europeiska specialiteter
http://www.gundel.hu/en/about-us/
http://en.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1roly_Gundel
http://en.wikipedia.org/wiki/Gundel_pancake

 

1 comment for “Gundels Palacsinta – förnäma pannkakor från Ungern

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *