Fufu är basfödan i Ghana och ses som landets nationalrätt. Det är en sorts gröt som liknar polenta och görs genom att koka rotgrönsaker som sötpotatis i vatten till en tjock smet, ofta används även majsmjöl. Fufu äter man till…
På måndag är det internationella kvinnodagen. Amnesty International uppmärksammar det könsbaserade våldet mot kvinnor och flickor. Varje dag mördas 137 kvinnor världen över av en partner eller familjemedlem. Våldet mot kvinnor och flickor är en av de mest utbredda kränkningarna…
”Fössta tossdan i mass” – Smålands inofficiella nationaldag – firas av alla som gillar Småland. Och på denna dag äts förstås massipantååta (marsipantårta). ”Fössta tossdan i mass” är en tradition som startades 2010 av Jonas Svenningson – en smålänning som…
Prinsesstårta är en traditionell svensk tårta som består av lager av luftig sockerkaka, hallonsylt, vaniljkräm och vispad grädde med ett lock av marsipan. Locket är bestrött med florsocker och dekoreras ofta med en ros i marsipan. Ursprungsreceptet förekommer i Prinsessornas…
Vår populäraste frukt har en egen dag, den 4 mars. Bananer toppar listan över mest sålda frukter i Sverige, följt av äpple och apelsin. Men banan är egentligen ingen frukt utan faktiskt ett bär som växer på en av de…
Bananens dag infaller den 4 mars och är egentligen ett bär och ingen frukt. Den är väldigt nyttig och ett perfekt mellanmål. Här förmedlar vi näringsfysiolog Linda Bakkmans recept på bananpannkaka ur hennes bok Maten bakom resultaten. Linda Bakkman berättar…
Denna rätt kanske passar när något område i Mikronesien ska uppmärksammas, till exempel när det amerikanska autonoma territoriet Guam firar sin lokala nationaldag den första måndagen i mars. Ingredienser för 6 personer: 700 g kyckling, utan ben och…
Om vi hade levt för drygt 2 000 år sedan och innan dess på romartiden hade vi firat nyår till 1 mars. Då var nämligen mars årets första månad. Så var det till år 49 fvt (före vår tideräkning) då den romerske…
På Balkan är en kall soppa – eller flytande sallad – populär på sommaren. Tarator är en yoghurtsoppa, förrätt eller sås som gärna äts i det tidigare Ottomanska riket. För det mesta ingår valnötter, vitlök och yoghurt eller tahini samt…