Linda Bakkmans bananpannkakor

Bananens dag infaller den 4 mars och är egentligen ett bär och ingen frukt. Den är väldigt nyttig och ett perfekt mellanmål. Här förmedlar vi näringsfysiolog Linda Bakkmans recept på bananpannkaka ur hennes bok Maten bakom resultaten.

Bananpannkakor ur Linda Bakkmans bok Maten bakom resultaten. Foto: Caroline Maino

Linda Bakkman berättar i boken att bananpannkakorna är ett enkelt och väldigt uppskattat mellanmål hemma hos henne.
– Och ett bra sätt att ta tillvara bananer som börjar mörkna i skalet, skriver hon och tipsar vidare:
– Antingen kan de ätas som de är eller serveras med turkisk yoghurt eller kvarg och bär eller sylt. De fungerar också utmärkt att packas med då de kan ätas kalla. Proteininnehållet gör det till ett utmärkt återhämtningsmål.

Bananen kommer ursprungligen från tropiska Sydostasien och anses vara en av världens äldsta kulturväxter. Bananer eller dessertbananer kallar vi de ätliga bär som härstammar från stora blommande örter inom släktet Musa.

Ingredienser för 1 portion:
1 mogen banan
2 ägg
½ tsk kanel
1-2 tsk kokosolja till stekning

Till servering:
½ dl hallon
1 msk mandelspån

Gör så här:
1. Mosa bananen noga med en gaffel och bklanda i ägg och kanel.
2. Klicka ut smeten i en stekpanna med kokosolja och stek småpannkakor/plättar på medelhög värme på båda sidor. Ha tålamod, vänd inte för tidigt.
3. Servera med kvarg, hallon och mandelspån.
Linda Bakkman tipsar:
Lägg till mer kolhydrater om du ska träna inom ett dygn. Du kan exempelvis byta ut hallonen mot sylt och dricka ett glas färskpressad juice till. Då får du bättre förutsättningar för att kunna genomföra nästa pass på ett bra sätt!

Läs Kultursmakarnas intervju med Linda Bakkman inför OS i PyeongChang i Sydkorea 2018.

Boken är utgiven av Norstedts och har ISBN nummer 978-91-1-308062-8. Den går att beställa  på www.matenbakomresultaten.se och för kontinuerliga tips från Linda Bakkman följ @matenbakomresultaten på Instagram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *