Massipantååta hyllar Småland

”Fössta tossdan i mass” – Smålands inofficiella nationaldag – firas av alla som gillar Småland. Och på denna dag äts förstås massipantååta (marsipantårta).

Massipantååta till fössta tossdan i mass.
Foto: Lena Räntfors

”Fössta tossdan i mass” är en tradition som startades 2010 av Jonas Svenningson – en smålänning som flyttat till Stockholm.

I tidningen Barometern berättar han att idén med dagen kläcktes av honom och hans syster eftersom, deras faster alltid sa ”fössta mass” på bred dialekt när hon fick frågan ”vilken dag kommer efter sista februari”.

Syskonen jobbade på samma företag i Stockholm och införde traditionen att bjuda med tårta på dagen.
– Det där blev en grej för mig och min syster och vi lade till tossdan så det blev fössta tossdan i mass. Vi hörde av oss till varandra på dagen och så, berättar Jonas Sveningsson för Barometern.

Fenomenet fick spridning genom en facebookgrupp som uppmanade alla som gillar Småland att fira ”fössta tossdan i mass” med tårta. Dagen är en hyllning till Småland, smålänningar och bristen på ”r” i dialekten.
Egentligen vänder sig dagen till alla som älskar dialekter. Mängder av svenska dialekter anser att ”rs” ska uttalas med ett slags ”sch”-ljud, medan de med ursprung från delar av södra Sverige väljer att strunta i r-et:

Kesstin – Kerstin
Fösst – Först
Stösst – Störst
Fäss – Färs
Koss – Kors

På sidan får vi även tips på hur dagen kan firas:

– Gör om ”rs”-ljud till ”ss”!
– Köp ostkaka!
– Spela musik från dialektområdet!
– Kolla på Emil i Lönneberga (trots låtsasdialekten)!
– Memorera Hallands och Smålands större floder (Vi ska äta, ni ska laga)!

Tidningen Expressen berättar att högtiden är speciellt stor i Jönköpings– och Kalmartrakten. Där bakar många konditorier marsinpantårta dagen till ära. Enligt många ska dagen även firas med ”bäss”.
Även i Skåne går traditionen att hitta. Bland annat har restaurangen Far i hatten Malmö har ett eget ”fössta tossdan i mass”- firande. Restaurangen skriver ”vi på Far i Hatten vill fira ihop med smålänningar i exil och alla andra”.

Här förmedlar vi ett recept på prinsesstårta – som blir perfekt på fössta tossdan i mass.

Källor:
https://www.facebook.com/pg/fosstatossdanimass/about/?ref=page_internal

Vad är ”fössta tossdan i mass”?

https://mittkok.expressen.se/artikel/darfor-ska-du-fira-forsta-torsdagen-i-mars-med-marsipantarta/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *