Prinsesstårta

IMG_8127

Härligt god prinsesstårta. Foto: Caroline Maino

Prinsesstårta är en traditionell svensk tårta som består av lager av luftig sockerkaka, hallonsylt, vaniljkräm och vispad grädde med ett lock av marsipan. Locket är bestrött med florsocker och dekoreras ofta med en ros i marsipan.

Ursprungsreceptet förekommer i Prinsessornas nya kokbok från 1948 som sammanställdes av hushållsläraren Jenny Åkerström. Åkerström undervisade fina flickor på Östermalm i Stockholm och hade bland sina elever prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid, som var döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg.

I boken heter tårtan Grön tårta. Namnet prinsesstårta fick den senare, enligt uppgift för att prinsessorna skulle ha varit speciellt förtjusta i den. I ursprungsreceptet innehåller en prinsesstårta inte sylt och har grädde (ej tårtbotten) närmast marsipanlagret. En ”prinsesstårta” med sylt i botten och rosa marsipan är egentligen en operatårta.

Det finns många recept på denna klassiska tårta. Här är ett som vi har gjort med gott resultat.

Till botten behövs:
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
citronrasp
1 dl kokande vatten
1 msk smör
2 msk ströbröd

Vaniljkräm:
1 vaniljstång
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 äggulor
1 msk maizena
0,5 dl strösocker

Bärfyllning:
500 g frysta bär, gärna hallon eller jordgubbar
2 msk strösocker

Fyllning:
2 dl vispgrädde
Eventuellt 1 dl koncentrerad flädersaft

Garnering: 300 g marsipan

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader.

Botten: Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner det och lite citronrasp i ägg- och sockerblandningen. Rör därefter försiktigt ner det kokande vattnet. Häll smeten i en välsmord och bröad form på 2 liter. Grädda i ugnen i 35-40 minuter. Låt svalna något innan den stjälps upp.

Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg den tillsammans med de andra ingredienserna i en kastrull. Hetta upp och sjud på svag värme. Vispa tills krämen tjocknat, men låt den inte koka. Plocka upp vaniljstången och låt krämen svalna.

Dela tårtbotten i tre bottnar. Tina bären och rör ner sockret. Vispa grädden. Fördela hälften av bären på den första botten. Bred vaniljkrämen ovanpå. Lägg på nästa tårtbotten och fördela resten av bären på den och bred grädden ovanpå. Lägg på den sista tårtbotten. Ett tips är att ringla flädersaft över kakan för att göra den extra saftig.

Gör din egen mandelmassa eller köp färdig. Den man gör själv är lättare att hantera. Färga den med hushållsfärg och tänk på att ta undan bitar som ska bli figurer och kanske ha en annan färg. Kavla ut mandelmassan mellan två bitar plastfolie till en så stor rundel att den täcker hela tårtan. Dra bort den övre folien och vänd sedan mandelmassan över tårtan med hjälp av den andra folien. Gör figurer, måla med hushållsfärg och dekorera som du vill.

Vit-marsipantårta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *