Fufu – gröten som är sked – på Ghanas dag 6 mars

Fufu är basfödan i Ghana och ses som landets nationalrätt. Det är en sorts gröt som liknar polenta och görs genom att koka rotgrönsaker som sötpotatis i vatten till en tjock smet, ofta används även majsmjöl.
Fufu äter man till en soppa eller gryta och formar den till en sked att äta soppan med.
Fufu kan passa för den som vill uppmärksamma Ghanas nationaldag den 6 mars eller som tillbehör till jordnötssoppa för den som vill uppmärksamma Centralafrikanska republikens nationaldag 1 december.

Jordnötssoppa och fufu. Foto Londonsista

Jordnötssoppa och fufu.
Foto Londonsista

Fufu, även stavat foo-foo, foutou, fu fu, är en vanlig rätt i Väst- och Centralafrika. Rätten är ett stärkelserikt komplement till grytor och andra såsrika rätter. Den består av stärkelserika rotfrukter som har kokats, därefter mortlats och sedan vispats. Fufu äts genom att forma den till en boll med hjälp av handen, göra en fördjupning i den och använda som sked för att fånga upp det man äter.

Fufu kan göras av olika ingredienser. I Västafrika görs vanligtvis rätten på jams, ibland tillsammans med matbananer.  I norra Ghana gör man den av jamsrötter. I södra Ghana gör man den av cassava och  plantain. I Centralafrika görs rätten ofta på maniokrötter. Den kan även göras på mannagryn, majsmjöl, ris eller potatis.

”Det finns också pulver att köpa nu för tiden som är gjort av det ena eller andra och man bara blandar med vatten. Det finns även i afrikanska affärer i Sverige”, berättar Ohemma Björg på sin blogg
Här förmedlar vi hennesrecept på fufu för 4 personer – plus hennes recept på fuskfufu längre ner

Ingredienser:
1 stor jamsrot
Vatten
Eventuellt lite salt och peppar

Gör så här:
En stor jamsrot räcker till fyra personer helt säkert, kanske sex, lite beroende på hur stor portion man äter, eller storleken på roten.

Skala jamsen och dela den i bitar. Koka den sedan tills den är mjuk och du lätt sticker en gaffel i den (som att koka potatis). Den ska inte kokas för mjuk då blir Fufun för lös.

När den är kokt lägg den i matberedaren (den del som ni hackar grönsaker med ) Ta inte för mycket åt gången, några bitar till exempel tre stycken ungefär i storlek med tre potatisar Kör med kniven tills bitarna är sönderhackade. Fortsätt köra tills jamsen blir en slät klump, ungefär som bulldeg. Det finns så mycket stärkelse i jams att den ändrar konsistens på detta sättet när man mixar den. Den ska bli en slät lite seg deg.
Om man vill ha fufun lite mjukare, kan man tillsätta lite vatten, men försiktig så den inte blir för mjuk. Man ska kunna älta den som en bulldeg. Då är den lagom. Denna deg lägger man i en djup skål och serverar till en soppa eller gryta.
Man äter med fingrarna, tar en bit av fufun och doppar i soppan. (Man kan självfallet äta med sked om man inte vill äta som en ghanan!)

Vill man ha lite smak i fufun kan man ha i lite salt och peppar när man hackar. Men det är mycket smak i soppan. Så i Ghana har man inte kryddor i själva fufun. Därför kan den för oss kännas lite smaklös för sig.

Fuskfufu!
Nu tänker ni kanske att detta törs ni inte prova, eller ni kan inte för ni hittar inte jamsrötter i affären! Men, det går att fuska lite och få en god fufu, även om den inte smakar riktigt som riktig fufu, skriver Ohemma Björg. Ohemma Björg

Fuska gör man med dessa ingredienser:
4 dl potatismospulver
2 dl potatismjöl
ca 1 liter vatten (För mycket vatten gör degen för lös. Så ta det försiktigt.)

Gör så här:
Blanda ingredienserna kalla i en kastrull. Ställ kastrullen på varm platta (fyrans värme) och rör om hela tiden tills det formas en tjock jämn smet. Rör blandningen snabbt och bestämt tills den är seg, fast och slät som en bulldeg. Servera omgående med soppan. Tycker ni det är svårt att få den slät nog med att röra för hand i kastrullen, arbeta den lite i degskålen i matberedaren. MEN det är viktigt att den fått värmt länge nog, så den blivit seg och potatispulversmaken försvunnit.

Källor:
http://ohemmabjorg.blogspot.se/2012/11/ghanansk-fufu.html
https://sv.wikipedia.org/wiki/Fufu
http://www.foodetc.se/afrika.php

2 comments for “Fufu – gröten som är sked – på Ghanas dag 6 mars

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *