Blåbärssoppa – magens vän i alla väder

Blåbär är nyttiga eftersom de innehåller mycket antioxidanter, vitaminer och mineraler. Blåbärssoppa används traditionellt mot magsjuka. Under Vasaloppsveckan går många liter av magens vän i alla väder – det vill säga blåbärssoppa  åt, cirka 55 000 liter…

Blåbär

Blåbär

Man brukar säga att blåbärssoppa, blåbärssaft och torkade blåbär är bra mot diarré eller om man är lös i magen. Färska blåbär brukar man däremot rekommendera om man har förstoppning eller är hård i magen. Blåbär sägs även vara bra för synen på olika sätt.

Ernst Alm, vinnare av det första Vasaloppet, 1922

Ernst Alm, vinnare av det första Vasaloppet, 1922

Blåbärssoppa och Vasaloppet hör ihop. Vasaloppet genomförs den första söndagen i mars och går från Berga By i Sälen till Mora i Dalarna. Första gången loppet kördes var 1922. Enligt traditionen körs det till minne av när kung Gustav Vasa flydde på skidor mot Norge 1521.

Förutom det nio mil långa Vasaloppet arrangeras ett antal andra olika långa skidlopp under Vasaloppsveckan.

Enligt en tradition sedan 1958 serveras blåbärssoppa vid kontrollerna längs spåret. Under veckan brukar omkring 55 000 liter blåbärssoppa konsumeras.

Här förmedlar vi ett recept på blåbärssoppa som vi hittade i Vår kokbok, utgiven av Kooperativa förbundets provkök.

Blåbärssoppa med rostad kokos

Blåbärssoppa med rostad kokos

Ingredienser till 4 portioner:
3-4 dl blåbärskompott eller ½ l (cirka 250 g) färska eller djupfrysta blåbär
2 msk socker
5 dl vatten till färska eller frysta bär
6 ½ dl vatten till kompott
1 ½ msk potatismjöl

Gör så här:
Blanda kompott eller bär, socker och vatten i en kastrull. Uteslut sockret om de frysta bären är sockrade. Koka upp blandningen. Rör ut potatismjölet med ½ dl vatten. Tillsätt redningen i en fin stråle under omrörning. Soppan ska sedan bara koka upp. Servera soppan avsvalnad, eventuellt med skorpor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *