Hipp hurra för gamla smulor!

Börja sopa golvet och sätt igång och baka – den 7 mars är det nämligen punchrullens dag! Detta bakverk har många namn och sägs just vara gjort på skrapet från bagarens golv. Oavsett om det är sant eller inte så blir ju slutresultatet bra! 

Punchrullar eller dammsugare.
Foto: Godisgirl

Enligt Wikipedia är punchrullen ett litet avlångt bakverk med ett hölje av marsipan. Marsipanen är grön och ändarna doppas i choklad. Den innehåller kaksmulsblandning med arrak, smör och kakao. På 1920-talet såg dammsugarna ut på detta sätt, därav ett av alla namnen. Namnet dammsugare påstås också komma från att innehållet i bakverket utgörs av gårdagens överblivna och nermalda småkakor. Flera varianter på fyllningen kan förekomma. Punchrulle eller dammsugare är inte de enda namnen, säkring, bagarskrap, arraksrulle, filmrulle, tobruk, trådrulle, bagarskrap eller 150-ohmare är några andra namn.

Bakverken finns överallt och stortillverkaren Delicato och deras konkurrenter producerar tiotals miljoner om året.

Enligt raivi.se är punchrullens ursprung höljt i dunkel.  Här följer en sammanfattning från sidan: Några tror att punchrullen är helsvensk, uppfunnen av Delicato. Men grundaren Einar Belvén sade att den är ”en gammal konditorivara som inte jag har hittat på”.

Andra tror att dammsugaren är en kristidsuppfinning. Eftersom den gjordes av smulor kunde den säljas utan kupong. Det anser Carl Bertil Widell, legendarisk marsipanmästare i Malmö.

– Under kriget fanns kupongfria småbröd för fem öre stycket. Det blev lite kross av dem och när de blev lite för gamla för att sälja slog man i äppelmos och arrak och rullade ut dem till stänger. Från början hade man bara choklad runt, sedan kom marsipanen efter kriget, berättar han.

Men ska man tro konditorn Lars Holmberg i Kramfors var det inte kristider som skapade punschrullen.
– Nej, den har funnits i alla världens tider. Den jag lärde mig av hade i sin tur lärt sig av någon. Han jag gick i lära hos startade sitt konditori 1945. Den gubben hade i sin tur börjat i Boden i slutet av 1920-talet, då hette det trådrullar. Det var originalnamnet. Sedan blev det filmrulle.

Här får du ett tips på recept:

Punchrullen – en poppis dammsugare

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *