Högtider att uppmärksamma från 7 till 17 juni

I går – den 6 juni – var det 80 år sedan Dagen D som var början till slutet för Andra världskriget. I dag är det första fredagen i juni och därmed Internationella donutdagen. ”International donut day” uppfanns 1938 av Frälsningsarmén som ett sätt att fira de kvinnor som serverade färska, varma munkar till de amerikanska soldaterna i Frankrike under Första världskriget. Dessa kvinnor kallades ”donut lassies” och det sägs att det var de som gjorde så att munkarna ökade i populäritet i USA när de kom hem efter att kriget var över. I över 85 år har internationella donut-dagen firats den första fredagen i juni för att hedra de soldater som kämpade för USA i första världskriget och för de kvinnor som mättade soldaternas magar. Här tipsar vi om Arlas recept: Donuts – Recept | Arla.
På söndag är det 9 juni och val till EU-parlamentet. Sänd en tanke till alla de som i flera krig, historiska och nuvarande, har offrat sina liv för demokrati och frihet – och missa inte att ta vara på demokratin – gå och rösta.
I morgon lördag är en annan viktig dag Världshavens dag (FN)* – Denna dag kanske det passar att bjuda på en fiskrätt. Klicka på denna länk och du hamnar på vår samlingssida för fiskrecept. Förutom att åtta länders nationaldag finns att uppmärksamma finns även en del annat i ”Vår kalender” . Kika gärna i Vår kalender
 och låt dig inspireras av ännu fler högtider att uppmärksamma.

På lördag är det Världshavens dag . Denna sköldpadda äter plast – befria haven från plast!

I  Vår kalender uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 7 juni
– Jesu heliga hjärtas dag (katoliker). Denna högtid firas tredje fredagen efter pingst. Hjärtat symboliserar Jesus kärlek till människan och är därmed även en påminnelse om Guds barmhärtighet, eftersom Jesus är både Gud och människa, berättar Multireligiösa almanackan.
– Internationella donutdagen – infaller den första fredagen i juni. ”International donut day” uppfanns 1938 av Frälsningsarmén som ett sätt att fira de kvinnor som serverade färska, varma munkar till de amerikanska soldaterna i Frankrike under första världskriget. Dessa kvinnor kallades ”donut lassies” och det sägs att det var de som gjorde så att munkarna ökade i populäritet i USA när de kom hem efter att kriget var över. I över 85 år har internationella donut-dagen firats den första fredagen i juni för att hedra de soldater som kämpade för USA i första världskriget och för de kvinnor som mättade soldaternas magar. Här tipsar vi om Arlas recept: Donuts – Recept | Arla.


Lördag 8 juni
Världshavens dag (FN)* – Denna dag kanske det passar att bjuda på en fiskrätt. Klicka på denna länk och du hamnar på vår samlingssida för fiskrecept.
Sankta Helena (firar andra lördagen i juni)
Pitcairnöarna (firar andra lördagen i juni)


Söndag 9 juni
Åland – firar att öriket blev autonom region till Finland 1921*. Denna dag kommer Ålandspannkakan med sviskonkompott och grädde säkerligen att serveras på många håll på Åland.
– Fars dag i Belgien, Österrike (firas andra söndagen i juni).
Mors dag i Luxemburg (firar andra söndagen i juni).


Måndag 10 juni
Portugals nationaldag* – Bacalhau är Portugals nationalrätt, gjord på kabeljo eller torkad torsk. Pröva gärna detta recept.
– Drakbåtsfesten (Kina) – Den firas med starka färger, ljus och ljud. Festivalen infaller ofta i juni och pågår i tre dagar. Draken är en viktig symbol – för visdom och styrka – i Kina. Kineser samlas vid stora sjöar och tävlar i kappsegling i drakprydda båtar. Zongzi (粽子)– ett slags klibbigt ångkokt ris som är invirat i bambublad – äts under denna högtid.


Tisdag 11 juni


Onsdag 12 juni
Filippinernas nationaldag* – Filippinerna firar sin självständighet från Spanien. Kanske en Aroz Caldo (filippinsk rissoppa) kan passa denna dag?
Rysslands nationaldag* – Blinier är ryska boveteplättar och en av de rätter som är mest synonym med det ryska köket. Borsjtj – rödbetssoppan – är nyttig och god.
– Världsdagen mot barnarbete (FN/ILO)*
Shavuot – Veckofesten (judar). *Veckofesten är en skördefest för årets första frukter och man dekorerar synagogan med löv och blad. Högtiden firas också till minne av den dagen då Torah, den judiska lagen och heliga skrift, mottogs av Moses vid Sinai berg. Bland de rätter som brukar ätas vid shavout intar ostkakan en hedersplats. Här förmedlar vi två recept – ett lättare och ett svårare.


Torsdag 13 juni
Kristi himmelsfärd (ortodoxa kristna). Firas till minne av att Jesus lämnade jorden och steg upp i himlen.


Fredag 14 juni
Falklandsöarna* – firar befrielsedag. Gör gärna en skaldjurssallad med sting till förrätt denna dag. Rätten är en crossover av brittiska, spanska och sydamerikanska köket.
– Hajj – Vallfärden, börjar (muslimer) Hajj eller hadj är den vallfärd till islams heliga stad Mekka i Saudiarabien som varje frisk vuxen muslim, som har råd, är förpliktigad att göra. Vallfärden är en av islams fem pelare och den ska göras mellan den 8:e och 12:e dagen i dhu-l-hijjah, den tolfte månaden i den muslimska kalendern. Under dessa dagar vallfärdar miljontals muslimer till Mekka från hela världen. Eftersom den muslimska kalendern är en månkalender och därför inte följer det tropiska året, infaller hajj från år till år på olika datum i den västerländska tideräkningen.


Lördag 15 juni


Söndag 16 juni
Guru Arjans martyrdag (sikher). Guru Arjan, den femte gurun, torterades till döds för sin tros skull. För att minnas hans lidande och hans budskap om tolerans bjuds alla människor, oberoende av tro eller hudfärg, på svalkande dryck. Många sikhiska läkare utför gratis hälsoundersökningar den dagen berättar Multireligiösa almanackan. Kachi Lassi är en härligt uppfriskande dryck med bara tre ingredienser som sikherna gärna bjuder medmänniskor på denna dag.
– Arafatdagen (muslimer) – vallfärden hajjs höjdpunkt. Dagen firas till minne av när profeten Muhammed tog emot Koranens sista verser vid berget Arafat, barmhärtighetens berg. Den är också höjdpunkten under vallfärden, hajj, till Mecka i Saudiarabien (inleds i solnedgången dagen före).
– Fars dag – i över 50 länder, bland andra Afghanistan, Chile, Etiopien, Turkiet, Frankrike, Japan, Nederländerna, USA, Storbritannien och Malta firas fars dag den tredje söndagen i juni.


Måndag 17 juni
Islands nationaldag* – firar självständighet från Danmark 1944. På Island äter man naturligt nog ofta fisk. Varför inte grilla långarygg på Islands självständighetsdag den 17 juni? Eller kanske lammsoppa?
– Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka (FN)*. En sandkaka som smälter på tungan kan passa för att uppmärksamma dagen.
– Eid El-Adha – offerhelgen (muslimer). Denna högtid avslutar vallfartstiden hajj och är tillsammans med Eid al Fitr årets största högtid för muslimer. Ett lamm eller annat djur offras till minne av när Gud befallde profeten Ibrahim (Abraham) att offra sin son Ismael. I Sverige offras i stället ofta pengar som används till mat för behövande, skriver Multureligiös almanacka. Läs mer här på vår sajt och gör en klassisk köttsoppa dagen till ära.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *