Fredag 7 juni

Fredag 7 juni – Jesu heliga hjärtas dag (katoliker). Denna högtid firas tredje fredagen efter pingst. Hjärtat symboliserar Jesus kärlek till människan och är därmed även en påminnelse om Guds barmhärtighet, eftersom Jesus är både Gud och människa, berättar Multireligiösa almanackan. – Internationella donutdagen – infaller den första fredagen i juni. ”International donut day” uppfanns 1938 av Frälsningsarmén som ett sätt att fira de kvinnor som serverade färska, varma munkar till de amerikanska soldaterna i Frankrike under första världskriget. Dessa kvinnor kallades ”donut lassies” och det sägs att det var de som gjorde så att munkarna ökade i populäritet i USA när de kom hem efter att kriget var över. I över 85 år har internationella donut-dagen firats den första fredagen i juni för att hedra de soldater som kämpade för USA i första världskriget och för de kvinnor som mättade soldaternas magar. Här tipsar vi om Arlas recept: Donuts – Recept | Arla. En affisch från Frälsningsarmén från Första världskriget hittad på Wikipedia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *