Gatorna i Bryssel fylldes med glädje över själva livet

Zinneke Paraden är en parad eller karneval som hålls vartannat år i Bryssel. Årets tema var Plaizir, njutning, i en tid där den andre skuffas undan och där samhället hårdnar hade paraden just fräckheten att göra det offentliga rummet till en lekfull plats för alla människor.

Foto Helene Götberg

Lördagen den 1 juni 2024 var de bara där, den ena tokiga konstruktion eller utklädningen efter den andra. Det spelades, klättrades, dansades, skanderades och sjöngs medan de olika ekipagen avlöste varandra. Till sist möttes de alla på Grand Place. Den 13:e upplagan av Zinneke Parade hade temat Plaizir, njutning, och det var verkligen något som du som åskådare till spektaklet verkligen kände. De hade sannerligen lekt med alla former, färger och uttryck. Och alla deltog, på sina villkor.

Foto Helene Götberg

Precis som Kultursmakarna skapades för att bygga broar mellan människor hade Zinneke Parade syfte att koppla ihop Bryssels alla olika kulturer, samhällen och distrikt. Zinneke är ett smeknamn på dem som inte är födda här i Bryssel. Ordet betyder ungefär bastard på Brysseldialekt och var något som man kallade herrelösa hundar som uppehöll sig kring Sienne på 1800-talet. Numera är det mesta av Siennes olika flöden övertäckta, den första gjordes på 1800-talet och de senaste på 1940-talet. Innan dess var det alltid översvämning i Bryssel.  Det är inte för intet som Bryssel faktiskt betyder, boendet på träsket, något att tänka på när någon påstår att Bryssel har blivit ett träsk.

Foto Helene Götberg

Den första Zinnekeparaden ägde rum 2000, i samband med att Bryssel var Europeisk kulturhuvudstad. Det var då iden väcktes om att  organisera en mångkulturell karneval, ett kreativt och deltagande evenemang som skulle försona Bryssels befolkning med dess identitet. Paradens tema har varierat under åren från vatten, kom och sitt vid bordet till oordning, ömtålighet och synvilla. 2020 var temat vargar, men den paraden var tvungen att ställas in på grund av pandemin.

Foto Helene Götberg

Paraden är ett stort samarbete mellan skolor, kulturhus, organisationer och sällskap. Deltagarna arbetar tillsammans med professionella konstnärer från ide till skapelse. Ett annat utmärkande drag med paraden är att den säger sig vara hundra procent mänsklig, det betyder att all musik framförs live, utan förstärkning, och det finns heller inga motoriserade fordon.

Foto Helene Götberg
Foto Helene Götberg
Foto Helene Götberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *