Ät eller drick ett träd på Internationella skogsdagen

Den 21 mars är det Internationella skogsdagen, en dag som FN instiftade 2012. Tanken är att belysa hur viktigt det är att bevara och hållbart bruka världens skogar. Kultursmakarna tipsar om recept på gran, tall och björk.

Den 21 mars är det Internationella skogsdagen. Kultursmakarna förmedlar recept på gran, tall och björk. Foto: Caroline Maino


Så här berättar sidan Globala målen:
Ungefär en tredjedel av jordens yta består av skog. Skogen utgör unika livsmiljöer för djur- och växtarter, dess ekosystemtjänster ger människor ren luft, rent vatten och rekreationsmöjligheter, och skog är en direkt förutsättning för att ge försörjning åt uppskattningsvis 1,6 miljarder människor.
Världens skogar kallas inte utan anledning för världens lungor, då de binder koldioxid och bidrar till att hålla vårt klimat i schack. Skogar och deras ekosystem är fascinerande anpassningsbara, men inte i oändlighet.
Trots skogars ovärderliga betydelse fortgår global avskogning i en alarmerande takt världen över. Avskogning bidrar i sin tur till utarmning av biologisk mångfald, ökenspridning och översvämningar. Även vårt klimat påverkas negativt av förlusten av skogar.

Läs mer om globala målen här och om Mål 15 – Ekosystem och biologisk mångfald som båda innehåller en rad målsättningar för hur vi kan bevara och hållbart bruka världens skogar.

Kultursmakarna uppmärksammar dagen och förmedlar länkar till recept på några av Sveriges tre vanligaste trädslag – gran, tall och björk.

Recept för gran och granskott
Visst kan man laga mat med granskott skriver Landleyskok.se.
Gran i maten ger smak som påminner lite om rosmarin och harsyra, står det på sidan som berättar vidare att gran har en lite viltaktig smak med viss syra.

På sidan finns tips om att granskott i maten passar utmärkt till det mesta men blir extra gott till kyckling och fläskkött. Ju större granskotten är ju starkare blir de i smaken och lite träiga. Dock går de att äta året runt, även då de är stora som vanliga barr.

De fina späda granskotten passar fint att pickla medan de större granbarren passar fint att mala. Här hittar du goda recept när du vill laga mat med granbarr och granskott.

Talldryck en C-vitaminbomb

Tallen är full av C-vitamin och går bra att koka en dryck på. Det berättar Mitt kök.
Mitt kök skriver att det bara är havtorn och nypon i vår svenska flora som har högre C-vitaminhalt än tall. Det gör att tallbarren är utmärkta att koka en dryck på – de bästa barren hittar du längst ut på grenspetsen.
Här förmedlar vi Mitt köks recept.

Ingredienser till 1 portion
• 1/2 l vatten
• 2 dl tallbarr

Gör så här:
1. Koka tallbarr och vatten i 20 min.
2. Sila och häll upp på flaska. Drick varm som te eller kall som svalkande hälsodryck. Förvara i kylskåp och avnjut inom 3 – 4 dagar.

Björk kan bli mycket
Björken har spelat en viktig roll för självhushållande naturfolk genom årtusendena, så också för våra förfäder här i Norden. Det berättar sidan Allmogens.se.
På sidan om björksav hittar du sex sätt att använda björksaven på – drick saven som den är, eller gör sirap, vin, öl, mjöd och vinäger.
Där finns också videor som visar hur man kan tappa björksav. Nu på våren flödar den fram till björkens knoppar brister. Men tänk på att det inte ingår i allemansrätten att tappa björksav.

Pinnekjött får också smak av björkpinnar. Pinnekött av får är ett måste på julbordet för de flesta norrmän.
svenska yles sida finns ett recept på pinnekött.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *