Karelska piroger på Kalevaladagen 28 februari

Karelsk pirog med äggsmör Foto: Robbe2

Karelsk pirog med äggsmör
Foto: Robbe2

Kalevaladagen* – den finska kulturens dag firas den 28 februari. I finsk mat möts öst och väst. Närheten till naturen går som en röd tråd genom alla recept. Till de mer traditionella maträtterna hör ugnsgröt, piroger och grytor.

Ingredienser till 20 piroger

Deg
2 dl vatten
1 1/2 tsk salt
3 dl fint rågmjöl
2 dl vetemjöl

Fyllning
2 1/2 dl vatten
1 1/2 dl rundkorniga risgryn
8 dl mjölk
1 1/2 tsk salt

Doppa pirogerna i mjölk med smält smör

Tillbehör
4 ägg, hårdkokta
50 g smör
salt

Gör så här:

  1. Börja med fyllningen. Koka upp vattnet. Häll i risgrynen och koka under lock i 10 minuter. Häll på all mjölk och låt koka sakta under lock i ca 40 minuter eller tills grynen är mjuka. Rör om då och då.
  2. Smaksätt med salt när gröten är färdig.
  3. Värm ugnen till 275 grader. Degen blandas av vatten, salt och mjöl. Arbeta tills degen är smidig. Rulla den till en rulle och skär den i bitar. Platta till med en kavel och kavla ut till tunna kakor.
  4. Lägg dem att vila på varandra med lite mjöl mellan.
  5. Lägg kakorna på bakbordet. Lägg en klick risgrynsfyllning mitt på degplattan. Vik upp kanterna och nyp med tummen och pekfingret runt om för att få en veckad kant.
  6. Grädda pirogerna 5-8 minuter.
  7. Doppa dem i mjölk- och smörblandning efter gräddningen. Täck pirogerna med en handduk och låt skalet mjukna och svalna 20-25 minuter före servering. Servera med äggsmör gjort av hackade hårdkokta ägg blandade med mjukt smör och salt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *