Några recept för fasta

Att fasta är att frivilligt, av religiösa, etiska eller hälsomässiga skäl, avstå från mat (ibland bara viss sorts mat, ibland även dryck) under en viss tid. Fasta har funnits inom många religioner.

I flera av de antika mysteriereligionerna utgjorde fastan en förberedelse till mötet med gudomen. På många håll har fastan upptäckts som väg till visioner och andra extatiska upplevelser. Genom fastan menade man sig komma i besittning av magiska krafter. På så sätt blev fastan en form av skydd mot onda andar. Bruket att fasta i ett hem där någon dött hade troligen sitt ursprung i föreställningen att man på det viset undvek att onda andar tog sig in i den dödes anhöriga i samband med att de åt.

Den kristna fastan innebär rent allmänt att minska födointaget, men också att avstå från kött. Inom den katolska kyrkan begränsar man födan till en huvudmåltid på dagen, och för övrigt bara lättare måltider morgon och kväll.

Inom den ortodoxa kyrkan betyder fastan att man avstår från alla animaliska produkter (fisk, mjölk, smör, ost, ägg etc.). Där finns fasteregler för onsdagar och fredagar (precis som den ursprungliga församlingen), fastlagstiden och vissa andra tider.

Inom de protestantiska kyrkorna förekommer inte fasta på samma sätt.

Här förmedlar vi några recept hämtade ur Kokbok för fastetid av Moder Christodoli som är nunna i den ortodoxa kyrkan. Boken gavs ut 2001 på förlaget Artos & Norma Bokförlag AB. Det är en unik bok med recept på mat under fastetiden. Boken är svår att få tag i.

Kokbok för fastetid

Kokbok för fastetid

Recepten är för 4 personer

KÅLROTSLÅDA

Ingredienser 
¾ kg kålrot
¾ kg morötter
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk vetemjöl
1 tsk timjan (färsk)
salt, peppar

Gör så här:
Skala och skär kålrot och morötter i bitar. Låt koka mjuka i cirka 20 minuter. Mosa sönder och blanda ner buljongtärningen upplöst i lite vatten. Strö över vetemjölet, salta och peppra. Klipp ner timjan och rör om. Bred ut smeten i en form och låt grädda i cirka 20 minuter i 200 grader. Serveras överströdd med krossat mörkt knäckebröd och röda paprikaringar.

 

VITABÖNGRYTA

Ingredienser:
4 dl små vita bönor
2 morötter
2 hg selleri
1 purjolök
2 stora potatisar
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk vetemjöl
2 tsk riven pepparrot
2 msk tomatpuré
3 dl kokosmjölk
salt och peppar

Gör så här:
Lägg bönorna i blöt dagen innan. Slå bort vattnet och koka i nytt vatten cirka 1 timme. Ansa grönsakerna och skär morötterna i slantar, sellerin i små bitar, strimla purjolöken och riv potatisen grovt. Låt koka med bönorna och buljongtärningen cirka 10 minuter. Tillsätt tomatpuré, pepparrot och kokosmjölken. Gör en redning av mjölet och lite av kokosmjölken. Slå i grytan och koka 5 minuter till lagom grytkonsistens. Salta och peppra.
VITKÅLSGRYTA

Ingredienser:
1 litet vitkålshuvud
3 stora morötter
2 gula lökar
5 potatisar
salt och peppar
2 dl buljong
hackad persilja

Gör så här:
Strimla kålen och varva den med de skalade och fint skivade morötterna i en serveringsgryta. Skiva den skalade löken i tunna ringar och den skalade potatisen i 2 cm tjocka tärningar. Krydda med salt och peppar. Tillsätt buljongen. Låt allt sjuda på svag värme under lock cirka 40 minuter. Strö över persilja och servera genast ur grytan vid bordet.

 

GRÖNT POTATISMOS

Ingredienser:
1 kg potatis
1 stort paket djupfryst spenat
3 msk gräslök
1 vitlöksklyfta
paprika
salt och peppar

Gör så här:
Skala, koka och mosa potatis. Lägg i det tinade spenatpaketet. Klipp ner gräslöken, pressa ner vitlöken. Tillsätt salt och peppar. Låt få ett uppkok. Servera med rostat grovt bröd. Dekorera med gula och röda paprikaringar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *