Baba Marta – mormor mars – firar vårens ankomst

Baba Marta är en mytisk figur som kommer med våren mot slutet av den kalla vintern. Den 1 mars och några dagar framöver firas hennes – och därmed vårens – ankomst i Bulgarien. Då ger vänner och familj varandra martenitsi, band eller små dockor av rött och vitt garn, som bärs tills våren verkligen kommit.

Martenitsa-dockor Pizho och Penda till Baba Marta. Foto: Petko Yotov

Martenitsa-dockor Pizho och Penda till Baba Marta.
Foto: Petko Yotov

Seden att ge varandra martenitsi är en gammal tradition i Bulgarien. Martenitsi finns i alla möjliga storlekar, från små som sätts fast med en säkerhetsnål på kläderna eller stora för att dekorera huset med. De finns även som armband. När de är garndockor heter de Pizho och Penda. Pizho är den manliga dockan och har mest vitt – en färg som har symboliserat mannen, det kraftfulla ljuset. Senare i och med den kristna mytologin kom vitt att symbolisera integritet och oskuld – vitt är Kristus färg. Den kvinnliga dockan heter Penda och är mest gjord av rött garn. Rött står för hälsa, en symbol för blod, befruktning och födelse. I gamla tider har kvinnors bröllopsklänningar varit röda.

Banden och de små figurerna symboliserar hälsa och lycka, en maskot mot onda andar. De ges bort till vänner och familj och bärs runt handleden eller på kläderna. I små byar i bergen dekoreras såväl hus som barn och husdjur.

Martenitsa i ett blommande träd. Foto: Preslav

Martenitsa i ett blommande träd.
Foto: Preslav

Martenitsa bärs tills vårens första tecken visar sig – blommande träd, vårfåglar som storkar, svalor eller tranor. När de första vårtecknen siktats binder en del sina martenitsa vid ett träd, andra lägger dem under en sten och beroende på vad de hittar där nästa morgon försöker de gissa hur det kommande året blir.
Denna bulgariska tradition liknar seder som finns i delar av Asien och Sydamerika där man bär lyckobringande vänskapsarmband tills de är utslitna. Den liknar även den tyska traditionen att hänga tomma ägg i blommande träd, en numera kristen tradition samt en persisk tradition att hänga frukt i träden mitt i vintern.

Magnolia full med Martenitsa, i Veliko Tarnovo, Bulgarien. Foto: Danielgrad

Magnolia full med Martenitsa, i Veliko Tarnovo, Bulgarien.
Foto: Danielgrad

I bulgarisk folktro påminner namnet Baba Marta om en grinig gammal gumma vars humör skiftar väldigt fort – lite som vädret i mars. Det sägs att solen bara kommer fram när hon ler. Det finns flera versioner av sagan om henne. Bland annat berättas att den dagen hon gör sin vårrengöring och skakar sitt dunbolster en sista gång före nästa vinter faller de fjädrar som kommer ur täcket ner som snö på jorden. Samma berättelse finns till exempel i den tyska folklegenden om Frau Holle som bröderna Grimm förevigat i sina sagosamlingar.

Bulgarien bildades på 600-talet e.Kr. Eftersom Bulgarien gränsar till både Asien och Europa har landets matkultur influenser från båda hållen. Den täta kontakten med Grekland och Turkiet har hjälpt till att forma ett smakrikt och exotiskt kök.
Tarator är en yoghurtsoppa, förrätt eller sås som är mycket populär i det tidigare Ottomanska riket. Även den grekiska paradrätten moussaka hör till favoriterna i Bulgarien.
Någon av dessa kanske passar den som vill äta bulgariskt på Baba Marta eller Bulgariens nationaldag den 3 mars.

Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Baba_martadagen
http://en.wikipedia.org/wiki/Baba_Marta
http://en.wikipedia.org/wiki/Martenitsa
http://www.eatstaylovebulgaria.com/en/baba-marta-1st-march-2/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bulgariska_k%C3%B6ket
http://www.bulgarienresor.se/bulgarisk-mat/
http://www.foodetc.se/bulgarien.php

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *