Fira Tibets nyår med momos

Alla tibetaner fyller år på nyåret eftersom man inte firar den individuella födelsedagen. Till tibetansk festmat hör Momos, tibetanernas motsvarighet till det vi kallar ravioli, klimp eller kanske dumplings. Det är små degknyten som kan fyllas med lamm (jak i Tibet) och lök eller grönsaker och ingefära, potatis och spenat eller vad man vill egentligen. Momo ångkokas eller steks och äts med hemgjord stark chili.  Momos förekommer även i klara soppor.

De är lite pyssliga att göra, men med lite vana blir de fina i formen. De som har smakat bedyrar att de är beroendeframkallande goda.

Tibetansk mat skiljer sig från övriga mattraditioner i Kina.

Himalayas, Tibet, världens tak. Foto från Wikipedia

Himalayas, Tibet, världens tak.
Foto från Wikipedia

 

Landet kallas ”Världens tak” på grund av att genomsnittshöjden över havet är nästan 5 000 meter. Det gör att grönsaker har svårt att växa där och bara ett fåtal sädesslag, som korn, går att odla.

Traditionell tibetansk mat består av just korn, kött och mejeriprodukter. Kornet kan användas till att göra tsampa som ibland kallas för Tibets nationalrätt. Det är små bollar av rostat kornmjöl och härsket jaksmör. Tsampa äts till frukost eller som mellanmål på betet med jakarna. Det tas även med på resor som nödproviant. Tsampa äts ofta tillsammans med saltat smörte. Det är torkade teblad som har kokats i en cylinderformad behållare tillsammans med salt och yaksmör.

Jak i Nepal. Foto från travelwayoflife

Jak i Nepal.
Foto från travelwayoflife

Jaken är också viktig i tibetansk matkultur berättar sajten gbtimes. Den har i alla tider gett nomaderna kött, mjölk, ost och smör. Jaksmör är näringsrikt och viktigt för det tibetanska köket, precis som yoghurt. Den krämiga mjölken från jakkor anses vara delikat. I östra Tibet görs yoghurten genom att först koka mjölk och tillsätta lite gammal yoghurt när grytan lyfts av från spisen. När det har fått stå ett par timmar är den tibetanska yoghurten klar, färdig att serveras. I mer än tusen år har yoghurt varit en viktig del av det tibetanska köket.

För att klara kylan på de höga höjderna äter tibetanerna bland annat fårkött, som ger bra energi. Det kokas tillsammans med ingefära, salt och peppar. Under vintrarna skärs köttet i långa strimlor som hängs upp i ett skuggigt område för att lufttorkas. Köttet blir då krispigt och kan ätas rått eftersom vinterkylan dödar många bakterier under processen. De tibetanska nomaderna som måste klara kylan äter också nudelsoppor, som bland annat Thentuk, bestående av kött och grönsaker. Andra kötträtter som är vanliga är de korvar som görs på mjöl, jakkött och jakblod.

Till det tibetanska nyåret passar festmaten momo. Här förmedlar vi ett recept vi hittade på sajten framtidsjorden.se  där Emma skriver att:
Det är verkligen ingen konst att göra momos. Fyllningen kan bestå av vad som helst och degen består av bara mjöl och vatten. Det klurigaste är att få till själva formen men det klarar vem som helst med lite tålamod. Receptet ger ca 40-50 momos.

Tibetansk festmat momos. Foto från narmaretibet.se

Tibetansk festmat momos.
Foto från narmaretibet.se

 

Ingredienser för fyllningen:
1 vitkålshuvud
2 stora morötter
2 stora lök
0,5-1 dl olja
ett par deciliter kokta röda linser
3 vitlöksklyftor
En stor bit ingefära
1/2 – 1 tsk torkad koriander
1 tsk spiskummin
Curry
Masala
chili
salt

Till degen:
6-10 dl mjöl
vatten

Gör momos så här:
Finfinhacka grönsakerna till fyllningen, det ska vara riktigt smått. Fräs dem i olja med finhackad ingefära, vitlök, kryddor och salt. Blanda i linserna. När grönsakerna mjuknat är det klart. Ställ det åt sidan.

Enligt Emma är degen superlätt att göra. Häll upp mjölet i en bunke och blanda sedan i lite vatten i taget. När degen är slät och formbar är den klar. Kavla ut degen och pensla lite olja på båda sidor, så att den får en skön hinna och blir lätt att få upp från underlaget.

Kavla degen som om du gör pepparkakor. Ta sedan ett runt mått med cirka 10 cm i diameter och tryck ut. Ta upp formen i handen och fyll den med cirka 1 msk fyllning.

Slut sedan den cirkelformade degen på mitten och tryck ihop kanterna så att momosen blir sluten. För den snygga formens skull kan du testa att göra veck på momosen när du sluter den. På momosens ena sidan kan du i så fall dra in lite av degen i taget, som om du veckade servetter fast inåt. När momosen är sluten kan du också försöka böja till den så att den är månformad istället för rak som ett streck.

Under tiden du gör momosen värm upp vatten med salt i en ånggryta. När momosen är klara lägger du i dem i grytan så att de är ångkokta i cirka 10 min.
Servera momosen med dipsåsen, det finns de som doppar dem i ketchup också.

Ingredienser dipsås:
2 färska tomater
1/2 dl neutral olja eller olivolja
3 msk finhackad färsk ingefära
3 vitlöksklyftor, finhackade
momo-krydda eller en egen kryddblandning gjord av: torkad koriander, chilipulver, mald kardemumma, lite curry, gurkmeja, muskot och kanel.

Gör dipsåsen så här:
Fräs kryddorna i olja i några minuter och lägg sedan i tomaterna, hackade. När tomaterna mjuknat helt och ljusnat i färgen mixar du dem med mixerstav. Låt gärna såsen stå och puttra medan du arbetar med resten av receptet.

Källor:
http://se.gbtimes.com/livsstil/mat-fran-tibet
http://framtidsjorden.se/praktikanterbloggar/?p=870
http://www.narmaretibet.se/tibetansk-matkultur-22941088
https://slangdigiveggen.wordpress.com/2011/02/23/momos/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *