Vietnamesiska vårrullar med räkor till nyår

Fira det vietnamesiska nyåret med vårrullar. Vietnam firar nyår samtidigt med Kina, Tibet, Korea och Mongoliet.

Vad vietnamesisk mat innebär varierar stort. Vid kusterna är fisk vanligt medan i inlandet förekommer mest kötträtter. Eftersom buddhismen har funnits länge i landet finns det en lång tradition av vegetarisk matlagning, samtidigt som genomsnittsvietnamesen äter mycket kött, och ser icke-animalisk kost som ett tecken på fattigdom. Stora skillnader finns även mellan de norra och södra delarna av landet.

Det vietnamesiska köket delas upp i tre regioner: norr, centrala och södra. Norra Vietnam är vietnamesernas kärnland och härifrån kommer några av de mest kända rätterna, som den överallt serverade nudelsoppan Phở, och mer exotiskt kött, som hundkött, äts i större utsträckning i norr. I centrala Vietnam är maten mer kryddad och en måltid består ofta av flera sidorätter. Maten i södra delen av landet är mer inspirerad av influenser utifrån på grund av en längre period under franskt styre och tidigare en stor kinesisk minoritet.

Vårrullar är ofta en av flera rätter på middagsborden i Vietnam.

Vietnamesiska vårrullar Foto: JoseGordon at German Wikipedia

Vietnamesiska vårrullar
Foto: JoseGordon at German Wikipedia

Till inkromet i 12 vårrullar:
12 rispapper (cirka 7,5 cm x 15 cm)
400 g skalade räkor
12 blad mexikansk koriander
1 gurka
1 morot
2 salladslökar
1 handfull färsk vietnamesisk koriander
krispig sallad
1 handfull färsk thaibasilika

Dippsås
3 msk limejuice
2 msk strösocker
1 dl vatten,
2,5 msk fisksås (helst vietnamesisk)
1 klyfta vitlök
1-2 små röda chilifrukter
1 handfull korianderblad
1 handfull mynta

Så här gör du:
1. Blanda limejuice, socker och vatten i en liten skål tills sockret är upplöst. Avsluta med fisksås och tillsätt finhackad vitlök och finhackad chili. Smaka av och justera smakerna så att du har en bra balans mellan surt, sött, salt och kryddigt.

2. Låt dippsåsen vila i rumstemperatur tills det är dags att servera. Blanda i finhackad koriander och mynta precis före serveringen.

3. Finhacka gurka, morot och salladslök. Placera rispapper, ett i taget, i en skål med ljummet vatten tills det är mjukt och böjbart.

4. Fyll rispapperet med korianderblad.

5. Fyll på med tre till fyra räkor och strö över finhackad gurka, morot och salladslök. Avsluta med ett par blad av vietnamesiskt koriander, mynta, koriander, krispsallad och thailändsk basilika.

6. Servera med den vietnamesiska dippsåsen.

Källa: Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *