Dumplingar då nyår firas i Mongoliet

Foto: Adagio

Mongoliet firar nyår med traditionell mat. Så här berättar Jenny och Daniel i sin resedagbok om när de firade nyåret Tsagan Sar i Mongoliet 2009:

– Man följer månkalendern och nyåret infaller alltså olika dagar varje år. På kvällen blev vi inbjudna till vår värdfamilj för att fira det nya året. De firar genom att äta traditionell mat som består av helstekt lamm, olika smårätter, airag (jäst hästmjölk), vodka och godis. Man bakar stora avlånga kakor som man lägger i ett speciellt mönster och innan man äter och dricker ger man lite av maten till altaret och till buddan, som ska se till att det nya året ska bringa lycka med sig. Härlig och mycket speciell upplevelse att få sitta hos dem och äta och dricka!

– Mongolerna ler mycket! Vi har uppfattat dem som gästvänliga och optimistiska, trots kylan i naturen. För kallt är det! I geeren vaknade man minst 5 gånger per natt och var tvungen att fylla på med ved och kol. Vi har blivit experter på brasor!

Mongolisk gryta
Foto: Tamorlan

Det mongoliska köket är påverkat av det extremt kontinentala klimatet så mongoliska köket består huvudsakligen av mjölkprodukter, kött och animaliska fetter. Grönsaks- och kryddanvändning är begränsat i matlagningen likt köken i jämförelse med de mer tropiska länderna i Asien. Mongoliska köket anses därför ha en mild smak. På grund av de djupa geografiska och historiska relationerna med Kina och Ryssland är köket påverkat av de länderna.

Maten är traditionellt sett fettrik och hjälper nomaderna att överleva de kalla vintrarna.

Kokt fårkött är det vanligaste sättet att äta fårkött på i Mongoliet. Denna rätt funnits ända sedan Yuandynastin och den är fräsch och mör.

Mongolisk fire pot anses vara en av de bästa delikatesserna i landet. Denna rätt har influerats av det kinesiska köket. Den mongolska hot poten tillagas vanligtvis tillsammans med fårkött och är lik de västerländska fonduerätterna där man värmer upp köttbitarna i en metallkastrull som eldas underifrån.

Buuz
Foto: Mizu Basyo (Commonswiki)

Buuz är den mongoliska versionen på dumplingar. De ångade fickorna fylls ofta med biff, lök, vitlök och fänkål. Denna maträtt äts ofta under det mongolska nyåret som går under namnet Tsagan Sar, men även året runt. Buuz förbereds en vecka innan festligheterna och lämnas utomhus för att frysa till. Rätten serveras tillsammans med sallad, friterat bröd och mjölk te.

Buuz förbereds en vecka innan festligheterna och lämnas utomhus för att frysa till. Rätten serveras tillsammans med sallad, friterat bröd och mjölk te. Här delar Jenny och Daniel med sig av ett recept de fick av sina värdar i Mongoliet.

Boskapsskötsel Mongoliets viktigaste näring
Boskapsskötsel är av tradition Mongoliets viktigaste näring och sysselsätter ungefär halva befolkningen. Får, getter, kor, hästar, kameler och jakar är de vanligaste husdjuren. Många herdefamiljer lever som nomader och står utanför penningekonomin. Bara någon procent av landytan är uppodlad. Vete, potatis och grönsaker är de viktigaste grödorna.

Berg, öken och grästäckt böljande stäpp präglar Mongoliet, inklämt mellan Ryssland och Kina i nordöstra Asien. Här dominerar fortfarande en nomadiserande herdekultur. Under medeltiden härskade mongoliska ledare som Djingis khan och hans ättlingar över stora delar av östra Asien och Ryssland, men senare föll deras riken samman och Mongoliet hamnade under kinesiskt styre.

Mongoliets befolkning är tämligen enhetlig. Närmare 90 procent av invånarna är mongoler (khalkha-mongoler). Landet är glest befolkat. Invånarna har sedan urminnes tider varit ett boskapsskötande nomadfolk.

Källor:
Landguiden
SO-rummet
Resdagboken.se
Recept på Buuz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *