Gör dina egna mongoliska Buuz

Buuz
Foto: Mizu Basyo (Commonswiki)

Det här receptet på mongoliska dumplingar Buuz fick Daniel och Jenny av sina mongoliska värdar när de besökte det mongoliska nyåret Teagan Tsar 2009.

cirka 50 stycken

Blanda 500 gram malet lammkött eller nötkött med 1 hackad gul lök, 1,5 tsk salt och 2 kryddmått svartpeppar. Forma köttet till små bollar.

Gör en deg på mjöl och vatten. Tre glas mjöl ger cirka 50 knyten. Ögonmått och känsla gäller :-). Häll i precis så mycket vatten att det blir en fin deg.

Kavla ut degen till små cirklar. Lägg i en köttbulle och vik upp kanterna så att en liten öppning lämnas upptill. Ångkoka sedan knytena i cirka 15 minuter tills de är helt genomkokta.

Rätten är lik rätten kuhuushuur. Skillnaden är att kuhuushuur steks i olja på låg temperatur istället för att ångkokas.

Smaklig måltid!

Läs mer om Daniels och Jennys resa här.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *