Kokospanerad fisk är Naurus nationalrätt

Den 31 januari har Nauru nationaldag. Nauru är en korallö i Stilla havet och världens minsta oberoende republik. Det är ett av världens minsta länder både sett till invånare och areal.

Fisk, skaldjur och kokosnötter är nästan de enda livsmedel som inte behöver importeras till Nauru. Vissa grönsaker och tropiska frukter växer på ön. Kyckling föds också upp lokalt. Men förutom det kommer allt kött och nästan alla grönsaker från utlandet, främst Australien.

Landets nationalrätt är kokospanerad fisk. Här förmedlar vi ett recept på kokosnötspanerade jätteräkor som vi hittat på sajten Ethnic Foods R Us. På sajten finns fler recepttips från Nauru, på engelska.

Kokospanerade räkor. Bild lånad på sidan Ethnic Foods R Us.

Ingredienser 4 personer:
• 12 stora räkor – men se till att de är ASC-certifierade eller MSC-certifierade om de är från tropikerna och Asien. Tropiska räkor finns både som vildfångade och odlade. Bägge varianter är förknippade med miljöproblem, skriver WWF. Läs mer på WWF:s fiskguiden. Välj annars stora nordhavsräkor eller en vit fast fisk.
• salt och peppar efter smak

Till paneringen
• 1 dl brödsmulor
• 1 dl rivet osötat kokosnötskött
• 2 stora ägg
• ½ dl kokosnötolja, att steka i
• 1-2 lime, skivad tunn

Gör så här:

  1. Rör ihop den rivna kokosnöten med brödsmulorna i en bunke.
  2. Vispa ihop äggen i en annan bunke.
  3. Salta och peppa dina räkor/din fisk rikligt – saltet och pepparen balanserar den söta skorpan snyggt.
  4. Doppa räkorna/fiskfileer i ägget och dra dem sedan genom kokosnötsbrödet. Se till att de har smet runtom. Du kan klappa fast panering lite så att den fäster fint och blir lagom tjock.
  5. Skaka av överflödig panering och stek räkorna/fisken på medelvärme i cirka 3 minuter per sida – tiden varierar beroende på storlek och tjocklek på räkor/fiskfiléer. Stek inte för länge, då blir köttet segt och torrt – men skorpan ska börja bli vackert gyllenbrun.
  6. Obs: Du kan hålla de stekta räkorna/fiskfiléerna varma i en ugn tills alla är stekta och redo att serveras.
  7. Servera med färskt ångat ris och en tartarsås.

Läs mer om Nauru på Utrikespolitiska institutets sida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *