Gröna dagar väcker känslor

Den 1 februari firas den vegetariska dagen. Under denna dag hoppar du över köttet för att göra en god gärning för djur och natur. Men att strunta i kött under en dag eller att överhuvudtaget inte äta kött alls väcker många känslor, både bland vegetarianer och köttproducenterna.

Denna dag, den vegetariska dagen,  är till för att vi ska göra djuren och naturen en gärning. De som har instiftat dagen anser att det finns många bra anledningar till att bli vegetarian. Det är jättegott, är hälsosammare än kött och man gör djuren en tjänst. Vidare är det miljövänligt, ett kilo kött innebär lika mycket koldioxiudsläpp som att köra bil 25 mil.

936814_464778000267102_1814480959_n

Vissa tycker det här är viktigt och firar denna dag varje vecka. Nyköpings kommun har till exempel infört köttfria onsdagar i skolorna, som ett sätt att minska påverkan på klimatet. Men att hoppa över köttet gör man inte ostraffat. Då kommer bönderna marscherande.  LRF beslutade sig för att göra en kupp och nu i veckan bjöd de eleverna på hamburgare utanför en av skolorna.
Enligt LRF:s ansvarige, Lovisa Norberg, gör de bara barnen en tjänst:

”Vi vill att ungarna ska få ordentligt med näring alla dagar. Det är särskilt viktigt för tjejer som växer, idrottar och ska bli snygga”, säger hon till dagensmedia.se.

LRF tog visserligen avstånd från uttalandet, om att tjejer blir snyggare av att äta kött. Men står dock fortfarande fast vid att de tycker att svenska skolungdomar ska äta kött varje dag.

Att äta kött eller inte väcker känslor. Inför den här dagen bad jag några vänner motivera med tre meningar om varför de var vegeterianer. Jag fick uppsatser! Vissa åt bara vegetariskt, andra åt lite fisk. Två var vegetarianer av etiska skäl, det vill säga de var negativa till det sätt vi föder upp djur på. Det är inte värdigt. De tyckte också att vårt köttätande belastar miljön för mycket. En hade varit vegetarian sedan barnsben. Vid ett tillfälle hade föräldrarna serverat kött och hon hade blivit så äcklad att hon därför undvikit det sedan dess. Ingen tyckte att det var någon uppoffring eller att de på något sätt var ansträngande. Några av de som åt fisk gjorde det av sociala skäl, för att det var enklare för deras vänner. Hälsa och att det gjorde meditationen bättre var andra orsaker till varför man valde den gröna linjen.

544669_10200168666358690_1938438138_n

Den som vill fördjupa sig i ämnet kan läsa två intressanta böcker.  Jonathan Safran Foer ”Äta djur” beskriver hur köttindustrin ser ut idag.  Även Lierre Keiths bok ”Vegomyten” är intressant. Hon är en före detta vegan som menar att en vegetarisk livsstil inte är hållbar i längden men inte heller den köttproduktion vi har idag.

För den som ändå vill fira denna dag finns det massor av goda rätter. Här ett tips på grönsaksfylld zucchini!

OBS! Den här artikeln publicerades 2014, men vi har valt att fortsätta uppmärksamma dagen på det här sättet!

 

1 comment for “Gröna dagar väcker känslor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *