Chicken Tikka Masala

– är inte Indiens nationalrätt, men kan passa bra för den som vill fira landets nationaldagar – antingen 26 januari eller 15 augusti. I Indien finns en så stor mängd människor med olika både etnisk och religiös bakgrund att det inte finns en enda nationalrätt. I södra Indien är rätterna mer vegetariska än i norra där kött ofta är en ingrediens. En gemensam nämnare för indisk mat är dock alla goda kryddor.

Därmed kan man väl vara fri att välja någon rätt man tycker om för att fira någon av Indiens två nationaldagar, den 26 januari och den 15 augusti.

Vi har valt en egen favorit – kyckling tikka masala. Tikka betyder bit och masala är den typiska indiska kryddbandningen garam masala. Receptet nedan är till stora delar inspirerat av ett på kocken Marcus Samuelssons sajt.

Som efterrätt kan man till exempel göra Kulfi, indisk glass med pistagemandel.

Kyckling Tikka Masala Foto: Caroline Maino

Kyckling Tikka Masala
Foto: Caroline Maino

Till Chicken Tikka Masala för 3-4 personer behövs:
Marinaden:

• 2,5 dl yoghurt
• 2 msk limejuice
• 2 msk garam masala
• 1 msk färsk ingefära
• 1 tsk salt
• 4 skinn- och benfria kycklingbröst, skurna i kuber på cirka 3 cm

Masalasås:
• 1 medelstor rödlök, grovt hackad
• 2 vitlöksklyftor, skalade
• 2 cm skalad ingefära, grovt hackad
• 2 msk skirat smör
• 3 tsk garam masala
• 1 hel röd chili, hackad eller hel, men mosad med kortsidan av en kniv (tillval)
• ½ tsk malen spiskummin
• 1 tsk paprikapulver
• 2 stora mogna tomater
• 2,5 dl grädde
• salt efter smak

Tillbehör:
Basmatiris, nannbröd, hackad koriander, limeklyftor, youghurt

Gör så här:
Skär kycklingfiléerna i 3 cm stora kuber. Blanda alla ingredienserna till marinaden och häll över kycklingen i en stor skål. Täck med plastfolie och ställ i kylskåp i minst två timmar, helst över natten.
Sätt ugnen på 225 grader. Stek kycklingbitarna på hög värme i ugn – gärna under grillelementet – tills de är nästan genomstekta. Kycklingen lagas färdig i såsen sedan. Lägg dem på ett fat och ställ åt sidan. Kasta bort resterande marinad.
Kör lök, vitlök och ingefära i en mixer till en slät massa. Värm skirat smör i en medelstor kastrull, häll sedan i lökblandningen. Koka på medelhög värme i 10 minuter, rör om ofta. Om du vill ha rätten mer kryddstark blanda i hackad röd chili, alternativt krossa chilin med kortsidan av ett knivskaft och lägg i den så.
Tillsätt garam masala och tomater, minska värme något och koka tills tomaterna kokats ner i såsen, i cirka 15 minuter.
Lägg i kycklingen och koka i ytterligare 15 minuter.
Häll i grädde, ta bort från värmen, ta ut den hela chilin, smaka av med salt och låt stå för att tjockna i 5-10 minuter. Strö över finhackad koriander och servera.Servera med basmatiris, naanbröd, yoghurt och limeklyftor.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *