Australia Day – Australiens nationaldag

Den 26 januari firar Australien nationaldag till minne av att brittiska båtar, The First Fleet,  år 1788 anlände till Port Jackson, som nu är en del av Sydneys hamnområde. The First Fleet var elva fartyg med straffångar från England, och deras ankomst till Australien blev starten på den engelska kolonisationen av landet.

Port Jackson 1788

Port Jackson 1788

Dagen kallas Australiendagen, Australia Day. Tidigare kallades den Anniversary Day eller Foundation Day. För många aboriginer är dagen dock inget att fira, tvärtom. Många australier ser det som att man firar hur aboriginernas kultur förstördes av brittiska kolonialister. De kallar den ofta Invasion Day.

Australia Day är en röd dag i almanackan och flaggan hissas, många har släktträffar, picknick i en park eller grillar. Parader anordnas, medborgarskapsceremonier hålls och på en del håll skjuts fyrverkerier upp.

Häromåret genomförde ett av Australiens största mediebolag, News Corp Australia, en undersökning om Australiens nationalrätt. På hemsidan röstades lammstek fram som Australiens nationalrätt, i konkurrens med köttpaj och grillad korv med bröd. Som efterrätt äts gärna pavlova.
Lammstek och sedan pavlova är en kombination god som någon för den som vill fira Australiens nationaldag. En annan variant är att slå till med australiska köttpaket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *