Fira Indiens nationaldag – en av två

Den 26 januari firar Indien en av sina två nationaldagar. I januari firas att Indiens nya grundlag antogs det datumet 1950. Den andra nationaldagen firar självständigheten från Storbritannien den 15 augusti 1947. En tredje nationell helgdag infaller den 2 oktober för att högtidlighålla Mahatma Gandhis födelsedag.

Republikens dag firas i många av Indiens 28 delstaters

Rashtrapati Bhawan, presidentens bostad i Dehli

Rashtrapati Bhawan, presidentens bostad i Dehli

huvudstäder. Men huvudfirandet är koncentrerat till huvudstaden, New Delhi. En storslagen parad startar från Raisina Hill, den kulle

där den indiska presidentens officiella bostad Rashtrapati Bhawan ligger. Den går längs Rajpath, som betyder kungens gata, till India Gate.

Rajpath i Dehli

Rajpath i Dehli med India Gate i fonden

India Gate är Indiens krigsmonumentbåge för att hedra dem som dog i första världskriget och andra anglo-afghanska kriget. Där finns också Indiens minnesmärke över den okända soldaten. Presidenten, premiärministern och andra höga tjänstemän i Indien deltar i firandet. Indiens fana vajar, nationalsången spelas och tal hålls.

Red Fort i Dehli

Red Fort i Dehli

Paraden fortsätter till Red Fort (Lal Qila) som påbörjades av den moguliske kejsaren Shah Jahan 1638 och stod färdigt 1648. Efter 1857 när den Brittiska armén intog området användes fortet som högkvarter för Brittiska Indiska armén tills Indien blev självständigt 1947. Sedan 2007 finns det enorma sandstensfortet på Unescos världsarvslista.

I Indien finns en så stor mängd människor med olika både etnisk och religiös bakgrund att det inte finns en enda nationalrätt. I södra Indien är rätterna mer vegetariska än i norra, där kött ofta är en ingrediens. En gemensam nämnare för indisk mat är dock alla goda kryddor.

Därmed kan man väl vara fri att välja någon rätt man tycker om för att fira någon av Indiens två nationaldagar, den 26 januari och den 15 augusti eller på den tredje nationella helgdagen den 2 oktober. Vi har valt en egen favorit – kyckling tikka masala. Tikka betyder bit och masala är den typiska indiska kryddbandningen garam masala. Eller så kan en vegetarisk rätt som den goda rödalinsgrytan daal passa. Som efterrätt kan man till exempel göra Kulfi, indisk glass med pistagemandel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *