Alasitas – festival till guden Ekekos ära

Den 24 januari, en månad efter att vi har firat julafton, börjar Alasitas i La Paz i Bolivia. Det är en populär festival till Ekekos ära, överflödets och lyckans gud från före Inkarikets tid.
Från början har festivalen rötter i skördefest med önskan om en lyckad skörd nästa år. Numera hedrar ursprungsbefolkningen i Bolivia, Aymara-indianerna, Ekeko genom en hantverksmarknad.

Ekeko - överflödets och lyckans gud Foto från Wikipedia

Ekeko – överflödets och lyckans gud
Foto från Wikipedia

Ekeko är en liten man med en stor mage, öppen mun, vilt utspärrade armar och ett knyte på ryggen. Ayamarafolket säljer små figurer av honom såväl som miniatyrer av alla möjliga saker, maträtter, kläder, kastruller, pannor och annat man önskar sig. Men man får inte önska sig mer än man faktiskt behöver.

Alasitasfestivalen är en bisarr köphysteri som blandar gamla traditioner och föreställningar med dagens religion och konsumism. Tusentals människor köper miniatyrer av allt de vill ha under det kommande året. De hoppas att gudarna ska förvandla deras drömmar till verkliga saker i naturlig storlek.

Miniatyrer på Alasitasmarknaden Foto från Wikipedia

Miniatyrer på Alasitasmarknaden
Foto från Wikipedia

På Alasitas finns allt möjligt att köpa – eller i alla fall önska sig – ett nytt hus, en bil, en man eller hustru eller kanske en skilsmässa, en resväska fylld med kontanter eller kanske en examen från ett toppuniversitet, ett jobb eller en dator.

Samtidigt som pengar och materiella ting är enormt populära handlar Alasitas också om att söka efter lyckan i livet, kärlek, arbete eller helt enkelt ett överflöd av mat till familjen.

Guden Ekeko Foto från Wikipedia

Guden Ekeko
Foto från Wikipedia

Under ceremoniella former fäster man miniatyrer av det man önskar under året på Ekeko, det vill säga på en docka som föreställer honom, eller fylla Ekekos knyte med miniatyrerna för att få sina önskningar uppfyllda.
Men för säkerhets skull vill man gärna att kyrkans präster ska välsigna sakerna vid tolvslaget mitt på dagen. Fem i tolv rusar alla därför till den katolska kyrkan för att få sakerna välsignade.

Guden Ekeko är populär i Bolivia, Peru och angränsande områden som norra Argentina och norra Chile.

Fira dagen med den populära rätten Plato Paceño från La Paz och het boliviansk salsa, Llajwa eller Llajua.
Läs mer om Ekeko och traditionen på Mångkulturell almanackas sida.

 

Källor:
Mångkulturella almanackan
http://www.bbc.com/news/magazine-25949151
http://www.passagen.se/html/backside/namnsdag/bank/2002_0124.shtml
http://en.wikipedia.org/wiki/Ekeko
http://en.wikipedia.org/wiki/Alasitas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *