Högtider att uppmärksamma från 22 januari till 1 februari

De kommande tio dagarnas viktigaste dag är – Internationella dagen till minne av förintelsens offer, den 27 januari. Denna dag år 1945 befriades koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau.
Det är åter dags för ett nyår, Tu bi-Shevat – Fira Trädens nyår med fikonkaktus. Dessutom säger vi hipp hurra för de tre länder som har nationaldag de närmsta tio dagarna. De är Australien – som du kan fira med australiska köttpaket eller Australiens nationalrätt lammstek och en pavlova efteråt – och Indien – som firar en av två nationaldagar. Fira med kyckling tikka masala eller en vegetarisk rätt som den goda rödalinsgrytan daal. Som efterrätt kan man till exempel göra Kulfi, indisk glass med pistagemande. Ett av världens minsta länder, Nauru, firar nästa helg – kanske med Naurus nationalrätt Kokospanerad fisk eller skaldjur. Fler högtider finns att uppmärksamma – kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras
.

Kyckling Tikka Masala Foto: Caroline Maino

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 22 januari
– Vinets dag * – Dagen infaller på St Vincents dag den 22 januari och firas i alla vinproducerande länder som en hyllning till vinets skyddshelgon, en martyr från tidig kristendom. Läs mer om vinets mångtusenåriga historia.


Lördag 23 januari


Söndag 24 januari
– Alasitas – populär festival i La Paz, Bolivia, till Ekekos ära*, överflödets och lyckans gud från före inkarikets tid. Fira dagen med den populära rätten Plato Paceño från La Paz och het boliviansk salsa, Llajwa eller Llajua.
– Frufridagen* – Frufridagen infaller den 24 januari varje år och introducerades i början av 1950-talet av tv-legenden Lennart Hyland. På frufridagen är det männen som ska göra allt ”kvinnogöra”, männen ska denna dagen laga mat, tvätta och så vidare vilket på 1950-talet främst sköttes av kvinnor.


Måndag 25 januari


Tisdag 26 januari
Australiens nationaldag*, firas till minne av att brittiska båtar, The First Fleet, år 1788 anlände till Port Jackson, som nu är en del av Sydney hamnområde. Deras ankomst till Australien blev starten på den engelska kolonisationen av landet. Fira gärna dagen med australiska köttpaket eller Australiens nationalrätt lammstek och en pavlova efteråt.
Indiens nationaldag* – en av två firas den 26 januari för att Indiens nya grundlag antogs det datumet 1950. Den andra firar självständigheten från Storbritannien den 15 augusti. Indien har ingen officiell nationalrätt. Vi har valt en egen favorit – kyckling tikka masala. Tikka betyder bit och masala är den typiska indiska kryddbandningen garam masala. Eller en vegetarisk rätt som den goda rödalinsgrytan daal. Som efterrätt kan man till exempel göra Kulfi, indisk glass med pistagemande


Onsdag 27 januari
Internationella dagen till minne av förintelsens offer, (FN)*. Denna dag år 1945 befriades koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Förintelsen som begrepp syftar på det systematiska folkmordet på över sex miljoner judar som nazisterna utförde under andra världskriget. Deras målsättning var att totalt utplåna det judiska folket.
– Tu bi-Shevat – Trädens nyår (judar). Dagen markerar att de första träden väcks ur sin vintervila och börjar blomma i Israel. Fira Trädens nyår med fikonkaktus.


Torsdag 28 januari
– Mahayanabuddhistiskt nyår. Detta nyår firas främst i Kina, Korea, Japan och Vietnam och infaller vid fullmånen i januari. Det firas oftast i tre dagar men det varierar i olika länder.
– Tu bi-Shevat – Trädens nyår (judar). Dagen markerar att de första träden väcks ur sin vintervila och börjar blomma i Israel. Fira Trädens nyår med fikonkaktus.


Fredag 29 januari
– Veganpizzadagen* – den veganska kosten tar bort alla animaliska produkter såsom mejeriprodukter, kött, fisk, fågel, ägg, honungs- och vaxprodukter samt olika tillsatser av animaliskt ursprung. Här förmedlar vi ett recept på vegansk pizza.


Lördag 30 januari


Söndag 31 januari
Naurus nationaldag*. Nauru firar självständighet från det australiensiska, nyazeeländska och brittiska förvaltarskapet 1968. De hade tagit över i september 1945 från den japanska ockupationsmakten. Naurus nationalrätt är Kokospanerad fisk eller skaldjur.


Måndag 1 februari
Vegetariska dagen*. För den som vill fira denna dag finns det massor av goda rätter. Här ett tips!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *