Den mångtusenåriga drycken vinets dag är 22 januari

Vinets dag infaller på St Vincents dag den 22 januari och firas i alla vinproducerande länder som en hyllning till vinets skyddshelgon, en martyr från tidig kristendom. I Sverige är dagen ett samarbete mellan Vinakademin, Sommelierföreningen, Sommeliergillet, Vinjournalisterna och Munskänkarna. St. Vincent är vinets skyddshelgon efter att hans åsna åt av vinrankors skott vilket ledde till bättre skörd och därmed var beskärningen uppfunnen. St Vincent vägrade ge upp sin tro trots tortyr och blev sen helgonförklarad. Han dog år 304 i Valencia, Spanien.

Vindruvor på sin stock.
Foto: Caroline Maino

Vinets dag går i Sverige ut på att lyfta svensk vinkultur på bredden genom att Vinakademien, Munskänkar, vinskribenter, sommelierer med flera tillsammans manifesterar vinet som njutning och uppmärksammar dess roll i måltiden ”Njutning genom kunskap”.

Synen på vin är faktiskt i många kulturer i stort sett densamma idag som den var för tusentals år sedan: en social sällskapsdryck som bland annat kan demonstrera status samtidigt som den ses som något av ett afrodisiakum med en del övriga positiva hälsoeffekter.

Vin är en av de äldsta drycker vi känner till. I Kaukasus, en bergskedja i Kaukasien mellan Svarta havet och Kaspiska havet, har spår från vintillverkning daterade till cirka 6000 f.Kr. hittats. Det som hittats är amforor med spår av druvkärnor. Under 3000-talet f.Kr. kom vinrankorna till Europa från nuvarande Libanon. Fenicierna, sjöfarare och handelsmän från Asien, tog med sig vinrankor på sina resor till kusterna kring Medelhavet.

I romarriket spreds vinodlingarna
Romarna är de som har betytt mest för den europeiska vinhistorien, berättar Systembolaget på sin hemsida. Under sina erövringar spred de sina kunskaper över hela den europeiska kontinenten. De i sin tur hade fått kunskapen om vinodling av de gamla grekerna, som utvecklade vinodlingen och vintillverkning mycket under sin storhetstid. Många av de mest berömda vindistrikten är anlagda av romarna, bland annat Bordeaux, Rhône, Bourgogne, Wachau och Mosel.

Klostren viktiga

Under medeltiden ägdes majoriteten av Europas vingårdar av klostren och vinet hade en viktig religiös betydelse. Religionen var också en stor anledning till att vingårdar började anläggas i till exempel USA och Sydamerika. När missionärerna lämnade Europa för att omvända folken i Nya Världen behövdes vin till nattvarden, och vinrankor planterades bland annat för det ändamålet. Vinet hade även tidigt en viktig roll i Egypten och Grekland.

Gott vin i vackert glas.
Foto: Caroline Maino

Vinets berusande effekt har kopplats ihop med religion. De flesta stora religioner och kulturer har något samband med vin skriver Vinjournalen.se. Grekerna och romarna dyrkade Dionysus och Bacchus, druvskördens respektive vinets och berusningens gudar. Samtidigt spelade vinet en stor roll vid judiska religiösa seder och traditioner – något som stämmer än idag.

Även kristendomen har sedan bibliska tider innehållit sin beskärda del av vin – främst för att hedra minnet av Jesus sista nattvard på skärtorsdagen. Inom islam förbjöds konsumtion och produktion av vin, men trots detta användes vinets destilleringsprocess till andra ändamål såsom medicinska och industriella.

Vinjournalen.se har listat några viktiga årtal i vinets historia:
• 7000 f.Kr. – I Kina har man hittat restprodukter av vintillverkning med ris, honung och frukt från detta årtusende.
• 4100 f.Kr – Den äldsta funna vinkällaren i Armenien dateras till detta årtal.
• 0 – Jesus gör drycken känd inom kristendomen då han förvandlar vatten till vin.
• 1000 – Château de Goulaine i Loiredalen byggs. Detta slott är den äldsta vingården i världen som idag fortfarande är i bruk.
• 1530 – Vin sprider sig till den nya världen i Brasilien och Mexiko via spanjorerna och portugiserna.
• 1650 – Populära druvan Cabernet sauvignon skapas i Bordeaux via en korsning mellan sauvignon blanc och cabernet franc.
• 1830 – Den moderna vinflaskmodellen formges.
• 1870 – Phylloxeravastatrix – löss som sög sav och livskraft ur rötterna på vinstockarna – angrep vinodlingar i Europa och förstörde stora delar av dem.
• 1922 – Folkomröstning om förbud mot så kallade ”rusdrycker” äger rum i Sverige med ett jämnt resultat. En liten majoritet röstade nej till förbudet.

Numera finns även vinodlingar i Sverige och när det finns svenskt vin, från maj och framåt, erbjuder Systembolaget vin från i princip alla kommersiella svenska vingårdar.

Källor:
https://www.systembolaget.se/fakta-och-nyheter/vin/gora-vin/vinets-historia/
https://www.vinjournalen.se/vin-skola/vinets-intressanta-historia/
https://varldenshistoria.se/kultur/lus-infekterade-hela-europas-vinproduktion
https://www.munskankarna.se/sv/regioner/skane/hassleholm/st-vincents-dag/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *