Fira kramens dag och må bättre!

Den 21 januari är det kramens dag. Den firas för att vi just ska kramas mer och det finns mycket som tyder på att vi mår så bättre av lite beröring. Så gott folk passa på att kramas med alla som har lust och få bättre hälsa.

Beröring och kramar är hälsosamt.

Beröring och kramar är hälsosamt.

Det var Kevin Zaborney i USA som kom på att vi ska fira Kramens dag, det gjorde han 1986. Han instiftade dagen för att uppmuntra till mer och fler kramar. Att han valde just den 21 januari var att han trodde att behovet av kramar var som störst under den här tiden, mellan jul och Valentin som firas stort i USA. Han ville också med det här initiativet uppmuntra människor att visa sina känslor i större utsträckning. Han hade läst en studie att amerikanska par rörde vid varandra mer sällan än franska par.

Studier har visat att kramar är bra för hälsan. Vid beröring frigörs oxytocin i kroppen, vilket är ett ”lugn och ro”- hormon. Vi kramas för att visa varandra kärlek men det kan också vara ett sätt att hälsa i vissa sammanhang. Bland vissa kan den här typen av beröring vara tabu, särskilt mellan obekanta personer av olika kön.

Det är inte bara människor som kramas, även apor gör det. Ibland kan de ha att göra med den sociala rangordningen att göra, men även bland aporna kan en kram betyda uppskattning.

1973 kom boken ”Kram” ut. Den var skriven av Hans-Eric Hellberg. Den handlade om unga människors tankar och fantasier om sex. Den väckte stor uppmärksamhet och det vara många som diskuterade den, den gick utanför ramarna för vad som var vanligt vid tidpunkten.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *