Kyckling enchilada med molesås på Mexikos nationaldag

Enchilada Foto: Howcheng

Enchilada med Mole
Foto: Howcheng

Enchilada är en mexikansk maträtt bestående av fyllda och ihoprullade tunna majsbröd (tortillas) som täcks med sås och ost och gratineras. Såsen är en röd eller grön chilibaserad sås eller molesås. Fyllningen i enchilada kan vara kött eller grönsaker. Osten är normalt en syrad färskost eller en så kallad oaxacaost.

Den 16 september är det Mexikos nationaldag.

Mole är en mexikansk kakaobaserad sås, för användning till framför allt kycklingrätter och enchiladas. Mole görs med malen kakao, minst 7 sorters chili, sesamfrö och hönsbuljong. Det finns en uppsjö olika recept med huvudgrupperna svart- röd- och grönmole. Svartmole är typisk för Oaxaca medan rödmole eller mole poblano (från Puebla) är den mest populära i dagens Mexiko.

Recept på Enchiladas med molesås för fyra personer:

8 vetetortillas
1 grillad kyckling eller 4 stekta eller kokta kycklingfileer, delade i bitar
1 gullök
2 dl riven ost
200g fetaost
50 gram nachochips (bakade av majsmjöl)

  1. Lägg ut en tortilla
  2. Fördela i mitten, kyckling, lök, ost, fårost, smulade nachos samt lite mole- och salsasås.
  3. Rulla ihop till en rulle och lägg i en ugnssäker form.
  4. Upprepa proceduren, men det ska bli ost, fårost och sås över
    Strö över resten av osten och fårosten, klicka på resten av såserna.
    Stryk ut allt med en sked över rullarna.
  5. Gratinera ca 20 minuter i 175 grader

Molesås
40 gram flagad mandel
1 msk sesamfrön
½ gullök
1 bit kanel
5 svartpepparkorn
2 kryddnejlikor
1krm anisfrön
2 feferoni
2 vitlöksklyftor
1 dl russin
1 burk krossade tomater
50 gram nachochips
25 gram smör
½ liter hönsbuljong
50 gram MÖRK choklad
chilipeppar
salt

  1. Rosta mandel och sesamfrön
  2. Hacka lök och fräs glansig i en del av smöret
  3. Grovkrossa kryddorna, Hacka pepparfrukterna, pressa vitlöken och blanda allt tillsammans med mandel och sesamfrön i en bunke.
  4. Tillsätt, russin, tomatkross och smula ner nachochipsen.
  5. Hetta upp resterande smör i en tjockbottnad gryta.
  6. Tillsätt innehållet i bunken och hälften av buljongen. Koka i 5 minuter.
  7. Kör det sedan i en mixer till en slät massa.
  8. Häll tillbaks i kastrullen och tillsätt sedan chokladen. Rör om tills den smält och späd sedan på med resten av buljongen.
  9. Låt sjuda under lock ca 30 minuter på svag värme. Rör om då och då.
  10. Smaksätt med chilipeppar och en aning salt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *