Mexikos nationaldag 16 september

Mexico City Foto: Kintanarrey

Mexico City
Foto: Kintanarrey

1810 ledde prästerna Miguel Hidalgo y Costilla och José María Morelos en öppen revolt mot kolonialmakten Spanien. Frigörelsekriget pågick till 1821, då Spanien erkände det självständiga Mexiko. Den 16 september är Mexikos nationaldag.

Mexiko är Sveriges näst största exportmarknad i Latinamerika. Kring 100 svenska eller Sverige-relaterade företag har verksamhet eller representation i Mexiko. Handelsavtalet med EU har bidragit till att handeln ökat. Svensk varuexport till Mexiko har under de senaste fem åren legat kring fem miljarder kronor. Den svenska exportportföljen blir alltmer diversifierad. Tidigare stod telekomutrustning för en stor del av den svenska exporten, men under de senaste åren har medicinska produkter, maskiner och apparater samt transportmedel kommit att komplettera.

Den svenska importen från Mexiko varierar stort från år till år. SCB uppskattar siffran för 2014 till 475 miljoner kronor, en nedgång från tidigare år. Viktiga importprodukter är kaffe, maskiner och apparater, transportmedel och utrustning för telekommunikation.

Runt 130 mexikanska studenter studerade i Sverige år 2014 och sju mexikaner fick arbetstillstånd i Sverige. Kulturutbytet mellan Sverige och Mexiko är omfattande inte minst när det gäller konst, musik, litteratur och film.

Svensk-mexikanska handelskammaren invigdes 1992 och sedan år 2003 har Business Sweden kontor i Mexiko City. Det finns också en nordisk-mexikansk handelskammare. Mexiko öppnade under hösten 2008 ett handelskontor i Stockholm genom sin främjandeorganisation ProMéxico. År 2001 undertecknades ett avtal om investeringsskydd mellan Sverige och Mexiko.

Läsa mer >Ingen måltid utan majs i Mexiko.

Enchilada med Mole är en populär maträtt i Mexico.

Källa: Sweden Abroad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *