Högtider att uppmärksamma från 27 april till 7 maj

Dansa på söndag, dricka champagne på måndag och sen kommer förlåtelsens natt. Det är några av de högtider du kan uppmärksamma. Dessutom har åtta länder nationaldag plus att pressfrihetens dag infaller snart och så firas ytterligare ett nyår, denna gång i Sri Lanka och  Thailand. Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

Valborgsmässoelden välkomnar våren
Foto: Caroline Maino

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 27 april
Nederländernas nationaldag* – firar konungens födelsedag. Nederländernas kung firas med en orgie i orange. I Nederländerna hör den lilla pannkakan Poffertjes till det traditionella köket. Allt firas med dessa plättar, familjens födelsedagar liksom Konungens födelsedag den 27 april. En typisk nederländsk huvudrätt är Stamppot, en typ av pyttipanna som görs på potatismos, grönsaker och bacon eller korv. Jordnötskakor – pindakoekjes – är också självskrivna när det är fest i Nederländerna.
Sierra Leones nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1961.
Sydafrikas nationaldag* – firar de första demokratiska valen 1994. År, 2014,var det 20 år sedan de första fria valen hölls i Sydafrika. Sydafrikas nationalrätt är Bobotie, uttalas ba-boor-tea. Det är en utsökt blandning av smakrikt kött och frukt med en krämig gyllene yta
Togos nationaldag* – firar självständighet från det av Frankrike administrerade FN-mandatet 1960. Kultursmakarna förmedlar här recept på ett axplock maträtter med influenser från olika delar av Afrika.
Afghanistans nationaldag* – har firats till minne av aprilrevolutionen 1978 då kommunistpartiet tog makten. Qabili palau är Afghanistans nationalrätt.


Lördag 28 april


Söndag 29 april
– Dansens dag, eller den internationella dansdagen*. Det är hälsosamt att dansa – rena hälsokuren. Dagen firas runt om i hela världen på Jean-Georges Noverres födelsedag, han föddes den 29 april år 1727. I Sverige firas dansens dag genom att man uppmärksammar dansen i alla möjliga sammanhang. Kalvdans en svensk dessertklassiker kan passa denna dag.
– Golden week börjar (Japan). Golden week, gyllene veckan, är fyra nationella högtider på rad på sju dagar i Japan.
– Hanami – Körsbärsblommans dag, japansk körsbärspicknick i Botaniska trädgården i Göteborg. Laga körsbärsblommeris – Sakura gohan – dagen till ära.


Måndag 30 april
– Valborgsmässoafton* – firar vårens ankomst i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Valborgsfirandet inleder sommarhalvåret. I Sverige firar vi med att sjunga in våren, gärna vid en eld tillsammans med släkt och vänner. Kanske också genom att skåla med ett glas Champagne. Det lär motverka åldersrelaterade minnesproblem.
Exempel på varmrätter som kan tillagas i förväg och bara värmas upp är Auberginegratäng med mozarella och parmesan och Squashpaj med rom.
– Återföreningsdagen, Vietnam*
– Theravadabuddhistiskt nyår, Sri Lanka, Thailand. Firas i tre dagar i samband med den första fullmånen i april. Här förmedlar vi ett vegetariskt recept på Daal, indisk gryta med röda linser.
– Beltane – fruktsamhetens högtid (wiccaner).


Tisdag 1 maj
– Första maj – firas i många länder*. Första maj-firandet är viktigt för Gunnel Nyman Gräff och Jan-Ewert Strömbäck skriver en bok om Första majs historia.
Marschallöarna firar konstitutionsdagen från 1979*
– Laylat al Bara´ah – Natten kallas för förlåtelsens natt och infaller I mitten av månaden sha´ban, två veckor före ramadan. Muslimer ber under natten om Guds vägledning och förlåtelse för sina synder. För shiamuslimer är detta också dagen för den tolfte och sista imamens födelse, berättar Multureligiös almanacka. I Pakistan och Indien äter man gärna den klassiska desserten från Indien och Mellanöstern Halvah i samband med Laylat al Bara´ah.
– Sankt Georgsdagen. (koptisk, etiopisk och eritreansk tradition) Helgondag.


Onsdag 2 maj


Torsdag 3 maj
Polens nationaldag* – firas till minne av Polens första grundlag som skrevs på den 3 maj 1791. Polen var första landet i Europa att anta en demokratisk grundlag, för 224 år sedan. Polens nationalrätt sägs vara Bigos – här förmedlar vi två recept: ett snabbare och ett omsorgsfullt, nästan poetiskt, som tar tre dagar. Som efterrätt kan polska pannkakor med kvarg och russin passa bra.
Internationella dagen för pressfrihet (FN) – Dagen är till för att uppmärksamma de som arbetar för en fri press, utvärdera hur pressfriheten ser ut i olika länder, understryka vikten av att värna om pressfrihet och för att hedra journalister som mördas, kidnappas eller utsätts för våld i sitt yrkesutövande. 2016 fyllde pressfriheten 250 år i Sverige. Sverige var det första landet i världen som införde en lag om tryckfrihet. Läs mer om det härPressad högrev kan passa på pressfrihetens dag.
– Lag Baomer (judar). Lag Baomer firas av chassidiska judar till minne av Rabbi Simon bar Yochai, judisk mystiker som enligt legenden författade det kabbalistiska verket Zohar. Andra firar i stället minnet av det judiska upproret mot den romerska ockupationen 135 f.v.t.


Fredag 4 maj
– Grillens dag


Lördag 5 maj
Frihetsdagen, Bevrijdingsdag*, firas i Nederländerna till minne av den tyska kapitulationen under andra världskriget. Vi tipsar om en meny vi fått rekommenderad av nederländska Maartje: Grönsakssoppa med vermicelli, grönsaksgrytan Hutspot med korv och den himmelska efterrätten Hangop med yoghurt, grädde, päron och jordgubbssås.
Kodomo no hi, Barnens dag i Japan*. Den japanska sötsaken Kashiva mochi äts gärna denna dag.
– Internationella kebabdagen*. Här är recept på en lättlagad variant av kebab.
– Hidirellez (aleviter). Vårfest (2 dagar)


Söndag 6 maj
– Djurdjevdan/Ederlezi*, vårfest (4 dagar) södra Balkan (romer). Sankt Görans dag är känd som Djurdjevdan i forna Jugoslavien. Det är en syd-slavisk religiös högtid som firas den 6 maj enligt den gregorianska kalendern (den 23 april enligt den julianska kalendern). Dagen är en av de viktigaste högtiderna för romer från Balkan. Den firas av såväl kristna som muslimska romer. Högtiden förknippas med vårens ankomst och liljekonvaljer är en viktig symbol denna dag.
– Hembakatdagen * – hitta dina favoriter att baka bland Kultursmakarnas recept på bakverk.
Nässlans dag. Nässlan är en välkommen vårprimör att njuta av. Ta på dig handskar och plocka nässlor när de just kommit upp ur jorden eller plocka bara den övre delen om nässlorna hunnit växa till sig. Avnjut vårens i särklass godaste primör i form av en nässelsoppa, eller varför inte pröva en pesto på nässlor. Här har vi hittat ett recept på pesto med ramslök på Husmor Lisas blogg. Nässlans dag infaller första söndagen i maj.
Mors dag – i Portugal, Spanien, Ungern, Litauen, Moçambique och Rumänien som firar första söndagen i maj.
– Världsskrattdagen – Syftet med världsskrattdagen  är att främja avsiktligt skratt och dess många helande fördelar. Alla vet att vi mår bra av kramar och av att skratta, men få inser hur värdefulla dessa enkla verktyg kan vara för att förbättra vårt dagliga välbefinnande. Skratt kan inte läka eller lösa något, men det kan hjälpa till att läka och lösa mycket. Dagen firas sedan 2005 och infaller första söndagen i maj.


Måndag 7 maj

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *