Sierra Leone erkändes 27 april 1961

Freetown
Foto: Magnus Ohman

Sierra Leone grundades, liksom grannlandet Liberia, av frigivna slavar vid slutet av 1700-talet. Då hade redan afrikanska folk invandrat till området i flera hundra år. Efter att ha stått under starkt brittiskt inflytande sedan 1700-talet blev Sierra Leone självständigt 1961. Den 27 april är det Sierra Leones nationaldag.

Sierra Leone ligger på Afrikas västkust och gränsar i öster till Liberia och i norr till Guinea. Landet är till ytan något mindre än Svealand. Landet har drygt 7 miljoner invånare (2015) och har tropiskt klimat. Huvudstaden, tillika landets största stad och säte för regeringen, heter Freetown. Det officiella språket är engelska.

Gatubild i Kanema
Foto: Dorothy Voorhees

I slutet av 1400-talet började portugisiska sjöfarare besöka området. Bergen vid floden Rokels mynning som portugiserna kallade Serra Lyoa (Lejonberget) gav landet dess namn. Under 1700-talet blev slavar den viktigaste exportvaran.

Firar sin nationaldag 27 april

När Storbritannien började agera mot slavhandeln i slutet av 1700-talet grundades Sierra Leones Freetown som en fristad för befriade eller förrymda slavar. 1808 blev kustlandet ett brittiskt protektorat och 1896 införlivades även inlandet i den brittiska kolonin. Sierra Leone blev självständigt från Storbritannien den 27 april 1961 inom brittiska samväldet.

Efter självständigheten 1961 genomled Sierra Leone ett till en början långsamt, sedan snabbt accelererande förfall. Auktoritärt styre, vanskött ekonomi och allt värre korruption orsakade ett folkligt missnöje som utlöste ett av Afrikas mest brutala inbördeskrig. Det dröjde tio år innan kriget kunde stoppas genom en stor FN-insats.

Bonde som odlar ris
Foto: Marc Rachou

De flesta är bönder

Sierra Leone är ett mycket fattigt land, med enorma skillnader i inkomst mellan rika och fattiga. Ungefär två tredjedelar av arbetskraften sysselsätts i jordbruket. Det finns bra naturtillgångar, men dessa utnyttjas inte helt, på grund av att det tidigare inbördeskriget förhindrat en ekonomisk och social utveckling. Det finns planer på att starta gruvdriften igen. En stor del av landets inkomster kommer från diamant- och bauxitgruvorna.

Den huvudsakliga stapelvaran i Sierra Leone är ris, vilket av vissa äts två gånger om dagen. Ett populärt ordspråk där lyder ”Om jag inte har fått mitt ris, har jag inte ätit idag”.

Respekt för maten

Till ris serveras ofta grytor. Riset rullas då ihop till en boll. Det är bara kvinnorna som tillagar maten, och ofta äter män och kvinnor skilda från varandra. Man äter vanligtvis med händerna, och bara med högerhanden. Vänsterhanden anses oren. Man skall inte prata medan man äter då det anses visa på bristande respekt för maten, och det anses vara ohyfsat att luta sig mot den vänstra handen. Man dricker först efter måltiden, och då oftast vatten.

Källor:
Regeringskansliet
Landguiden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *