Högtider att uppmärksamma från 22 april till 2 maj

Återigen finns ett nyår att fira – i dag firas Theravadabuddhistiskt nyår och i morgon är det Världsbokdagen. Judar firar Pesach, ortodoxa kristna börjar fira påsk och i England firas St George på dagen för hjältar och drakar. I Göteborg firas körsbärsblommans dag. På måndag är det helgdag i Italien när italienarna firar att tyskarna kapitulerade där 1945. Under de närmaste tio dagarna har sju länder nationaldag. Och nästa helg är det redan dags för sköna maj.

Alla måste få tillgång till böcker.  23 april är det Världsbokens dag. Foto: UNESCO

Alla måste få tillgång till böcker. 23 april är det Världsbokens dag. Foto: UNESCO

 

I veckan som gått har vår gästbloggare Johan Bünger berättat att nyår firas i dagarna tre i Kambodja. Vi har också berättat att Körsbärsblommans dag gärna kan firas med ris på körsbärsblomma. Sedan blev det Zimbabwes nationaldag och vi tipsade om sadza äts mycket där  liksom det populära Mapopogodis. Att det är en skrämmande ökning av diabetes och övervikt rapporterade Umeå universitet. Det har även varit polkagrisens dag och vi berättade om att Polkagris räddade änka och tipsade om en Polkagrisdröm. I går firades apguden som med ett skutt räddade gode vännens gemål och vi tipsade om Indisk kikärtsgryta med gult ris.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 22 april
– Jordens dag* – internationella dagen för Moder Jord.
– Theravadabuddhistiskt nyår, Sri Lanka, Thailand. Firas i samband med den första fullmånen i april. Här förmedlar vi ett vegetariskt recept på Daal, indisk gryta med röda linser.


Lördag 23 april
Saint George’s Day* – firas i England, till minne av landets skyddshelgon Sankt Görans död denna dag 303. Detta är dagen för hjältar och drakar.
– Barnens dag*, Turkiet
Pesach (judar) – Pesach är en av de stora judiska högtiderna och ursprunget till den kristna Påsken. Då firar judarna firar minnet av hur Moses, cirka 1 200 före vår tidräkning, ledde sitt folk ut ur Egypten, genom Sinaiöknen och fram till Palestina. Här förmedlar vi recept på Matze-kneidl. Och här recept på Charoset. Recept på Sylvias nötkaka hittar du här. Recept på challe – det traditionella judiska helgbrödet – finns här.
– Världsbokdagen (UNESCO) – denna dag uppmärksammar Unesco böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Böcker är ett av våra allra mest effektiva verktyg för att arbeta för fattigdomsbekämpning och fredsbyggande, och målet med Världsbokdagen är att uppmuntra författare och kämpa mot analfabetism. Den 23 april är minnesdagen för flera stora författare; Shakespeare, Laxness, de la Vega m.fl. ”Låt oss ta upp våra böcker och pennor. De är våra mest effektiva vapen” – Malala Yousafzai, mottagare av Nobels Fredspris 2014. På Unescos hemsida kan du läsa mer om Världsbokdagen.


Söndag 24 april
– Palmsöndag (ortodoxa). Dagen firas till minne av när Jesus red in i Jerusalem på en åsna. Palmsöndagen inleder stilla veckan.
Hanami – Körsbärsblommans dag i Botaniska trädgården i Göteborg. Laga körsbärsblommeris dagen till ära.


Måndag 25 april

– Den 25 april 1945 kapitulerade Tyskland i Italien. Dagen är en helgdag som firas på lite olika sätt beroende på hur engagerad man är i politiken. Men äter gör alla. Här tipsar vi om recept på pasta med skaldjur (pasta frutti di mare), aubergine med grönsaker och svamp (verdure ripieni) som för- respektive mellanrätt samt en chokladkaka (chocolate salami roll) som efterrätt eller till kaffet


 

Tisdag 26 april
Tanzanias nationaldag. Färgstarka bönor äter man i Tanzania till kokt ris, men de är också goda att servera som ett annorlunda tillbehör till kötträtter. I helaTanzania äts chapati, ett bröd som förts till Tanzania av indier, och äts tillsammans med te, olika fyllningar, soppor och grytor. Man skrapar ofta upp de sista matresterna med brödet.


Onsdag 27 april
Nederländernas nationaldag* – firar konungens födelsedag. Nederländernas kung firas med en orgie i orange. I Nederländerna hör den lilla pannkakan Poffertjes till det traditionella köket. Allt firas med dessa plättar, familjens födelsedagar liksom Konungens födelsedag den 27 april. En typisk nederländsk huvudrätt är Stamppot, en typ av pyttipanna som görs på potatismos, grönsaker och bacon eller korv. Jordnötskakor – pindakoekjes – är också självskrivna när det är fest i Nederländerna.
Sierra Leones nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1961
Sydafrikas nationaldag* – firar de första demokratiska valen 1994. År, 2014,var det 20 år sedan de första fria valen hölls i Sydafrika. Sydafrikas nationalrätt är Bobotie, uttalas ba-boor-tea. Det är en utsökt blandning av smakrikt kött och frukt med en krämig gyllene yta
Togos nationaldag* – firar självständighet från det av Frankrike administrerade FN-mandatet 1960.
Afghanistans nationaldag* – har firats till minne av aprilrevolutionen 1978 då kommunistpartiet tog makten.


Torsdag 28 april
– Skärtorsdag (ortodoxa) Denna dag firas den heliga nattvardens instiftande. Det var den dagen Jesus åt sista måltiden med sina lärjungar. Och denna dag då Judas Iskariot förrådde Jesus så att han kunde gripas av Pontius Pilatus män. Den kristna Påsken firar livet och gamla traditioner.


Fredag 29 april
– Långfredag (ortodoxa) – En dag av sorg och stillhet då kristna minns Jesus lidande och att han dog på korset för människornas skull. Ortodoxa fastar.
– Dansens dag, eller den internationella dansdagen*. Det är hälsosamt att dansa. Dagen firas runt om i hela världen på Jean-Georges Noverres födelsedag, han föddes den 29 april år 1727. I Sverige firas dansens dag genom att man uppmärksammar dansen i alla möjliga sammanhang.
– Golden week börjar (Japan). Golden week, gyllene veckan, är fyra nationella högtider på rad på sju dagar i Japan.


Lördag 30 april
– Valborgsmässoafton* – firar vårens ankomst i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Valborsfirandet inleder sommarhalvåret. En varmrätt som kan tillagas i förväg och bara värmas på är en Auberginegratäng med mozarella och parmesan.
– Återföreningsdagen, Vietnam*
– Påskafton (ortodoxa) Under påskaftonsnatten börjar förberedelserna inför påskdagen. Påskafton brukar kallas dagen mellan liv och död.


Söndag 1 maj
– Första maj – firas i många länder*. Första maj-firandet är viktigt för Gunnel Nyman Gräff och Jan-Ewert Strömbäck skriver en bok om Första majs historia.
Marschallöarna firar konstitutionsdagen från 1979*
– Beltane – fruktsamhetens högtid (wiccaner)
– Pascha, påskdagen (ortodoxa) Firandet börjar sent på påskaftonen i den mörka kyrkan, som blir ljusare och ljusare när alla närvarande tänder sina ljus. Gudstjänsten handlar om att Jesus övervinner döden och återuppstår.
Mors dag – i Portugal, Spanien, Ungern, Litauen, Moçambique och Rumänien som firar första söndagen i maj.
Nässlans dag. Nässlan är en välkommen vårprimör att njuta av. Ta på dig handskar och plocka nässlor när de just kommit upp ur jorden eller plocka bara den övre delen om nässlorna hunnit växa till sig. Avnjut vårens i särklass godaste primör i form av en nässelsoppa, eller varför inte pröva en pesto på nässlor. Här har vi hittat ett recept på pesto med ramslök på Husmor Lisas blogg.


Måndag 2 maj
– Thnahto – de dödas vilodag, syrisk ortodoxa. Detta är en dag för kyrkogårdsbesök. Man ber om Guds nåd för de avlidna och prästen håller korta mässor.
– Annan dag påsk (ortodoxa)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *