Nyhetsbrev från fredag 20 till måndag 30 mars

Två nyår står för dörren. På lördag är det dags att fira Nouruz eller Newroz. Det är de iransktalande folken, såsom perser, vissa afghanska folk, kurder, tadzjiker, zoroaste, bahá’íer med flera, som firar nyår vid vårdagjämningen. På söndag 22 mars firas Chaitra ett av flera hinduiska nyår i Indien. Vårdagjämning är det som sagt i morgon lördag och våffeldagen på onsdag. Internationella Downs syndromdagen samt flera kulturella dagar finns att uppmärksamma. Dessutom har fem länder nationaldagar de närmaste tio dagarna.

Newrozfirande kurder i Istanbul. Foto: Bertil Videt

Newrozfirande kurder i Istanbul.
Foto: Bertil Videt

 

Den gångna veckan har vi berättat om kokboken ”Det vilda köket” med recept på maträtter och drinkar med råvaror från den svenska naturen, om Gundels Palacsinta – förnäma pannkakor från Ungern, om Chahar Shanbe Suri – Eldfesten – och  Asheh Reshteh är en läcker tjock vintersoppa som gärna äts denna kväll. Vi har även skrivit om Saint Patricks day, Irlands nationaldag, Sankt Josef – en man i skuggan och den karibiska ön Arubas nationaldag samt förmedlat recept på Khoresh-e fesenjoon – eller Fesenjan god mat till Newroz och Tunisiens nationalrätt couscous – här ett recept med lamm.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 20 mars
Tunisiens nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1956. Couscous är Tunisiens nationalrätt, här är ett recept på couscous med lamm.
– Vårdagjämning* – Vid dagjämningarna är dag och natt ungefär lika långa på hela jorden. Efter vårdagjämningen blir dagen längre på norra halvklotet än på södra halvklotet, och tvärtom vid höstdagjämningen.
Vårdagsjämningsblot firas vid vårdagsjämningen och högtidlighåller att årshjulet nu har nått halvvägs mellan midvinter och midsommar och att grönskan börjar spira. Enligt svensk fornsed får gudabilder och offergåvor en central plats.  Den nordiska fruktbarhetsguden får samsas med med korngryn, lök, blommor, bröd, ägg och en ceremonihammare. 
Norouz/Newroz – nyår ibland annat i Iran, Afghanistan, Kurdistan och Uzbekistan. Ordet newroz betyder ny dag. Det är en högtid som firas världen över för att välkomna våren och solens återkomst. Högtiden firas med mycket god mat, till exempel Vinbladsdolma, Lammstek i ugn, Kurdiskt ris, Rödkålssallad med granatäpple och Baklava på pistagenötter. Ett annat tips är Khoresh-e fesenjoon – eller Fesenjan – en av de mest utsökta persiska rätterna.
– Världsberättardagen* – World Storytelling Day, är en global hyllning av konsten till muntligt berättande. Dagen firas varje år vid vårdagjämningen på norra halvklotet, på södra halvklotet blir det vid höstdagjämningen. På dagen samlas människor för att berätta myter, sagor, historier ur livet, sjunga visor, framföra dikter eller berätta egna påhittade historier.


Lördag 21 mars
Namibias nationaldag*. Firar självständighet från Sydafrika 1990.
– Internationella Downs syndromdagen (EDSA, The European Down Syndrome Association)
– Internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering*
– Världspoesidagen (Unesco)*


Söndag 22 mars
– Chaitra – ett av flera hinduiska nyår. Nyårsdagen, 1937, enligt den hinduiska sakakalendern. Denna kalender skapades av en kung vid namn Shalivahan år 78 och är Indiens officiella kalendern.
– Internationella vattendagen*, FN.  Vatten är världens viktigaste livsmedel. Men 780 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten. Här är ett tips på ett läskande stjärnbål.
– Mors dag i Bahrain, Komorerna, Djibouti, Egypten, Irak, Jordanien, Kuwait, Libyen, Libanon, Mauretanien, Oman, Palestina, Qatar, Saudiarabien, Somalien, Sudan, Syrien, Förenade Arabemiraten, Jemen*.


Måndag 23 mars
 Pakistans nationaldag* – firar republikens grundande 1956.


Tisdag 24 mars


Onsdag 25 mars
Greklands nationaldag * – till minne av att landet utropade sig som självständig stat från det Osmanska riket den 25 mars 1821. Efter ett krig 1821-1829 mellan grekiska upprorsmän och Osmanska riket blev Grekland därmed först med att erkännas som självständig stat bland Osmanska rikets underlydande. Moussaka är en av landets favoriträtter, som kan passa dagen till ära.
Våffeldagen * – vad har Våffeldagen med jungfrufödsel att göra? Läs mer här. Fira dagen med Mormor Nordlins våfflor, frasiga och goda.

– Jungfru Marie bebådelsedag*, (katoliker, protestanter). Dagen kallas även Herrens bebådelse eller Marie bebådelsedag. Kristna firar att jungfru Maria fick veta att hon skulle föda Guds son. Dagen kallas också för vårfrudagen och är dessutom känd som våffeldagen. Dagen är en viktig högtid i den samiska traditionen, berättar den Multireligiösa almanackan. (se även 7 april)
– Mors dag i Slovenien*.


Torsdag 26 mars
Bangladeshs nationaldag* – Självständighetsdagen, firar självständighet från Pakistan 1971.


Fredag 27 mars


Lördag 28 mars
– Earth hour – Världsnaturfondens initiativ Earth Hour är världens största miljömanifestation då hundratals miljoner människor världen över visar sitt engagemang för klimatet genom att släcka ljuset under en timme, mellan 20.30 och 21.30. Här förmedlar vi WWF:s Earth Hour-recept för 2015: Börek på fårost & spenat med färgstark bönsallad, Mandelbullar med tomatbulgur och böncrème, Vinnande morotssoppa med kokos/apelsin och naanbröd med linsdipp, Stekt gnocchi med frästa medelhavsgrönsaker, Kokospannacotta med fräsch fruktsallad. Här förmedlar vi även recept till årets Earth Hour-bakelse, Raw äppelpaj  samt 2014-års Earth Hour-bakelsen – ingen av dem behöver gräddas i ugn.
– Sommartiden börjar natten till söndag. Glöm inte att ställa fram klockan när du ställer fram grillen. Sesammarinerade biffspetten med smak av vitlök och ingefära kan passa bra att inviga grillsäsongen med.
– Rama Navami – guden Ramas födelse (hinduer). Den ädla och rättrådiga Rama, guden Vishnus sjunde avatar, föddes denna dag. Många hinduiska tempel smyckas med blommor och man läser ur skriften ramayana som handlar om Ramas öden och äventyr.


Söndag 29 mars
– Palmsöndag (katoliker, protestanter). Dagen firas till minne av när Jesus red in i Jerusalem på en åsna. Palmsöndagen inleder stilla veckan, som avslutas med påsk, då Jesus dog på korset på Långfredagen och återuppstod på Påskdagen.


Måndag 30 mars


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *