Mandelbullar med tomatbulgur och böncrème

Denna rätt ingår i WWF:s, Världsnaturfondens, officiella meny till Earth Hour 2015 och skapad av Ecoviva, Sveriges mest prisbelönta ekologiska matkassar. Läs mer om Earth Hour på WWF:s sajt och mer om Ecoviva här.

Mandelbullar med tomatbulgur och böncreme.  Foto: Ecoviva
Mandelbullar med tomatbulgur och böncreme.
Foto: Ecoviva

Ingredienser för 4 personer:
Mandelbullar:
Cirka 75 g mandlar
Cirka 250-300 g hård neutral tofu
1 gul lök
0,5-1 röd peppar
1 buljongtärning
0,5 dl vatten
1 msk soja
2 vitlöksklyftor
1 ägg
1 dl mjöl
(Ströbröd eller sesamfrön att rulla bollarna i)
Neutral olja/smör för stekning

Tomatbulgur:
4 portioner bulgur, kokt (gärna i buljong)
3-4 tomater
1 kruka persilja
0,5 citron

Böncrème:
1 burk vita bönor (ca 400 g)
0,5 citron
1-2 msk olja
1 vitlöksklyfta
Salt och cayennepeppar efter smak

Gör så här:
Koka 4 portioner bulgur (i buljong), ställ åt sidan och låt svalna.

Mixa ihop sköljda avrunna vita bönor med citron, olja och vitlök. Späd med mer olja eller lite vatten till lagom konsistens. Smaka av med salt och cayennepeppar.

Mixa ihop mandel med en lök i bitar och tofu. Tillsätt buljong upplöst i 0,5 dl vatten, soja, pressad vitlök, hackad röd peppar, ägg och mjöl. Smaka av med salt.
Om smeten blir för lös för att rulla med händerna, kan man klicka ned bullarna direkt i pannan med hjälp av två skedar. Vänd eventuellt i ströbröd eller sesamfrön, så är det mindre risk för att de fastnar i pannan. Stek i olja i medelvarm panna några minuter på varje sida tills de har fin färg.

Grovhacka tomaterna, blanda med bulgur. Smaka av med citronsaft, salt och hackad persilja. Servera med mandelbullar och böncrème.

Matbilder, styling och recept: Ecoviva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *