Nyhetsbrev från 27 februari till 9 mars

På söndag är det Baba Marta – när våren välkomnas i Bulgarien och nästa helg är det Holi – när hinduer firar våren med en färgfest. Här hemma i Sverige är våren tidigare än annars säger meteorologerna och vintergäck och snödroppar håller med.
Den närmsta tiden finns bland annat fem nationaldagar att fira, judarna firar Purim, finländarna Kalevaladagen och buddhister Magha Puja. Ostbågen och punchrullen har sina dagar i veckan liksom tomatsåsen. Dessutom firar ett antal länder Mors dag och skidfantaster laddar för Vasaloppet.

Vintergäck i februari i Stockholm skvallrar om en tidig vår. Foto: Caroline Maino

Vintergäck i februari i Stockholm skvallrar om en tidig vår.
Foto: Caroline Maino

Den senaste tiden har vi berättat om Internationella dagen för modersmål och noterat att många språk riskerar att försvinna, berättat om Saint Lucia som haft nationaldag och förmedlar recept på makaronipaj med broccoli och räkor. I onsdags var det Sverigefinnarnas dag och vi tipsade om grillad regnbågslaxoch färsk sparris – avokado- och limesås. Samma dag var det Estlands nationaldag och vi tipsade om Surkålsgryta som är landets nationalrätt. Vi har även berättat om ny forskning som visar att höga doser av vitamin A har en negativ påverkan för blodutvecklingen hos foster samt en pinfärsk studie som visar att allt färre svenskar insjuknar i typ 2-diabetes.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 27 februari
 Dominikanska republikens nationaldag


Lördag 28 februari
Kalevaladagen – den finska kulturens dag. I finsk mat möts öst och väst. Närheten till naturen går som en röd tråd genom alla recept. Till de mer traditionella maträtterna hör ugnsgröt, piroger och grytor. Men här förmedlar vi recept på snabba snittar med finska smaker.


Söndag 1 mars
Baba Marta, välkommen våren! firas i Bulgarien. Yoghurtsoppan Tarator är väldigt populär i landet.
Bosnien Herzegovina firar självständighetsdag till minne av då landet blev självständigt från Jugoslavien 1992.


Måndag 2 mars
– Texas nationaldag, vid sidan om USA:s 4 juli.
 Guam – firar självständighetsdagen den 1:a måndagen i mars.


Tisdag 3 mars
 Bulgariens nationaldag* – firar självständighet från Osmanska riket 1878. Yoghurtsoppan Tarator är väldigt populär i landet.
Mors dag i Georgien*.


Onsdag 4 mars


Torsdag 5 mars
Purim. (judar) – Dagen firas till minne av när drottning Ester och hennes släkting Mordechai med mod och list räddade judarna från att bli förintade i Persien på 400-talet f.Kr. Efter en dags fasta och timslånga uppläsningar ur Esters bok i synagogan följer en maskeradfest. Hamentaschen är kakor som äts under Purim.
– Magha Puja – Sanghadagen (buddhister). Dagen firas till minne av när över tusen av Buddhas efterföljare spontant samlades för att visa sin respekt. Dagen hyllar gemenskapen, sangha, mellan alla som följer Buddhas lära.
– Lyktfesten till andarna. Avslutar nyåret i Kina, Sydkorea.
– Ostbågens dag*


Fredag 6 mars
 Ghanas nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1957.
Holi – färgernas fest (hinduer). Holi är en färgglad vårfest som firas I två dagar. Man tänder stora brasor och kastar färgpulver eller färgat vatten på varandra. Efter festligheterna äter man en festmåltid bestående av sötsaker och läckra grönsaksrätter. En rätt som hör ihop med Holi är Dahi Vada.


Lördag 7 mars
– Punschrullens dag* – kakornas pytt-i-panna gör du själv med detta recept.


Söndag 8 mars
– Internationella kvinnodagen* – firas sedan många år på många håll i världen. Läs mer om vad Kurdo Baksi och Bönor för bönor gör denna dag.
– Mors dag i Afhanistan, Albanien, Kosovo, Armenien, Azerbaijan, Bosnien Herzegovina, Bulgarien, Kroatien, Kazakhstan, Laos, Makedonien, Modlavien, Montenegro, Rumänien, Slovenien, Serbien, Tajikistan, Vietnam*.
– Vasaloppet – körs i vanliga fall den första söndagen i mars, men har i år flyttats fram en vecka på grund av skid-VM i Falun, och går de nio milen från Berga By i Sälen till Mora. Blåbärssoppa och Vasaloppet hör ihop sedan 56 år. Här är ett recept för soppa på dessa nyttiga bär. Läs Lars Nicanders artikel från 2014, när Vasaloppet fyllde 90 år.


Måndag 9 mars
Tomatsåsens dag* – Tomater är nyttiga och här är ett smarrigt recept på Färsk tomatsås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *