Barn och vuxna hyllar Arubas flagga med egna sånger

Arubas flagga

Arubas flagga

Den 18 mars är nationell helgdag då Arubas hissade flagga i blått, gult, rött och vitt syns överallt. Många arubaner, vuxna såväl som barn, har förberett sig med att komponera egna sånger som de kan hylla flaggan med till minne av landets flagga antogs 1976.

Aruba är en av många öar i Karibien. Även om Spanien sägs ha varit först med att upptäcka och ta ön i besittning 1499 finns bevis på att spanjorerna inte var de första invånarna på ön. De allra första invånarna kom från Sydamerika. 1636 tog Nederländerna makten från Spanien för att under en kort period förlora den till Storbritannien. Därefter behöll Nederländerna makten fram till 1985 då Aruba blev självständigt.

Arubas flagga hyllas på självständighetsdagen 18 mars Foto: se.aruba.com

Arubas flagga hyllas på självständighetsdagen 18 mars
Foto: se.aruba.com

Symbolerna på flaggan är en röd stjärna och två gula streck. Stjärnan symboliserar väderstrecken och naturligtvis även ön Aruba själv, omgiven av ett azurblått hav. De horisontella, gula strecken markerar Arubas oavhängighet gentemot Nederländerna. Den 18 mars är det Arubas nationaldag. Då hissas flaggan och nationalsången sjungs.
Oranjestad är huvudstad i Aruba

Oranjestad är huvudstad i Aruba

Aruba, en liten ö i Karibien
Aruba är tre mil lång och en mil bred, med en total yta på 181 km². Den ligger utanför orkanbältet och har till skillnad från många andra karibiska öar ett torrt klimat med väldigt få regndagar. På sydvästkusten ligger huvudstaden Oranjestad och kilometerlånga, vita sandstränder.

Nationalparken Arikok, en ökenlik miljö med ett mångfacetterat djur- och växtliv samt dramatiska klippformationer, upptar mesta delen av ön. Längs den nordöstra kustlinjen växer fofoti-trädet som effektfullt böjts mot söder av den ständiga passadvinden.

På Aruba lever människor från många nationer. Vid en undersökning för några år sedan räknade man till 92 olika nationaliteter på ön. Matkulturen är därför mycket varierad. Fisk, skaldjur och grönsaker är basföda. Välj gärna att tillaga en Pesca den foil (fisk i folie) om du vill vara med och fira.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *