Icke grönklädda riskerar att bli nypta

SPD ParadeSt. Patrick’s Day är Irlands nationaldag och firas den 17 mars varje år. Det är en stor helgdag på Irland, men även i andra delar av världen dit många irländare emigrerat under årens lopp. St. Det sägs finnas fler irländare utanför Irland än i. Patrick’s Day firas flera dagar i samband med den egentliga dagen. 

Många irländare i Sverige firade Saint Patrick’s dag redan söndagen den 15 mars. Titta gärna här för att se hur.

Tack vare de många irländska pubarna i Sverige, som firar dagen stort, är det allt fler som uppmärksammar den irländska nationaldagen.

Vem var då St. Patrick? 
Frågar du en irländare kanske du får svaret att St. Patrick en gång i tiden förvisade alla ormar från Irland. Men detta är bara en folksaga.

St. Patrick’s Day firas till minne av  skyddshelgonet Patrick
St. Patrick är egentligen ett helgon inom Kristendomen. Han ska ha fötts i Storbritannien, men tillfångatagits och förts till Irland. Efter flera år i fångenskap på Irland ska han ha lyckats fly tillbaka till Storbritannien, men återvänt till Irland som missionär för Kristendomen. Det sägs att St. Patrick dog den 17 mars och att firandet av nationaldagen därför sker detta datum.

Fyrklöver_IrlandTreklövern symboliserar korset och den välsignade trefaldigheten
Den irländska treklövern symboliserar korset och den välsignade trefaldigheten. Enligt myten ska St. Patrick hållit upp en treklöver i en av sina predikningar. Klöverblad symboliserar också St. Patrick’s Day. En tradition är att bära gröna kläder eller gröna accessoarer på nationaldagen. Om man ser någon som varken bär det ena eller andra har man enligt tradition tillåtelse att nypa dem.

På menyn denna dag föreslår Kultursmakarna  Irish stew (en mustig köttgryta) sodabrödcolcannon (potatismos med kål) och muffins.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *