Tillsammans med kocken Rune Kalf-Hansen har Lisen Sundgren skrivit kokboken ”Det vilda köket” med recept på maträtter och drinkar med råvaror från den svenska naturen. Lisen, har skördat och Rune har skapat olika recept. 2014 fick de Matakademins pris i klassen ”Livsstilslitteratur”.
– Att äta lindblad, kirskål och skogsviol är inte konstigare än att äta ruccola och gräslök, dessutom är det helt gratis och garanterat ekologiskt, säger Lisen. Året runt bjuder den vilda naturen på sådant som går att äta. Mycket hittar man lätt runt knuten eller i närmsta skog.
– Rönnbär och nässlor känner nog de flesta till, men hur många vet hur kärleksört, sommargyllen, våtarv och tusensköna smakar? Allt som krävs för att ta del av detta dolda skafferi är att man öppnar ögonen och tar sig tid att plocka. Då får man också tillträde till en ny smakvärld, något som lyxkrogarnas kockar redan har upptäckt.
Juryns motivering till priset är: ” Det krävs en vildsint kock och en hängiven örtkännare för att skapa en så friskt vågad vägvisare till naturens ännu så länge okända skafferi – en negligerad värld av välsmakande ekologi.”
– När jag gick ut i naturen med Lisen första gången blev jag mäkta förvånad, säger Rune. Det visade sig att man kan äta vad tusan som helst. Lisen tycker allt är gott, men en del växter kan man behöva vänja sig vid. Man får vara beredd på att det kan ta lite tid innan man tycker vissa örter är goda.
Lisen är herbalist, homeopat, författare och föreläsare. Hon håller kurser, skriver böcker och guidar till bättre hälsa. Bland annat kan man följa med Lisen ut på örtvandring och lära sig laga mat och göra drinkar med örter.
– Naturen ger oss inte bara mat, frisk luft och rent vatten, säger Lisen. Den ger oss också omedelbar terapi. Efter bara några minuter i en skog eller park, omgiven av grönska, sjunker pulsen, andningen blir djupare och lugnare och hjärnan hinner tänka klart sina tankar. Enkel och billig medicin!
Redan nu går det att hitta nässlor i soliga lägen. Här är ett recept på nässelsmoothie som finns i kokboken.
Ett annat recept som du kan spara till senare i vår är Harsyra Mojito.
Läs mer om 2014 års bästa måltidsliteratur>